ManşetSağlık

Oya Ersoy, Fahrettin Koca’ya İliç ve Aliağa’daki kanser vakalarını sordu: İstatistikler neden açıklanmıyor?

0
Erzincan, İliç'te Çöpler Alın Madeni'nde ayrıca evaporatörlerle havuzdaki sıvılar buharlaştırılarak atmosfere karıştırılıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Ersoy, Koca’ya Türkiye’de çevre tahribatına ve kanser gibi hastalıklara neden olan asbest, siyanür gibi sağlığa zararlı kimyasallarla gündeme gelen bölgeleri işaret ederek bölgesel sağlık raporlarını sordu.

Ersoy’un yönelttiği önerge içerisinde Erzincan’da siyanürlü altın liçleme yapılan Çöpler Altın Madeni’ni ve İzmir Aliağa’daki asbestli gemi söküm işletmelerini işaret eden sorular yer aldı:

  1. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda asbestin yol açacağı hastalıkların ilk işaretlerinin en erken beş yıl ancak ortalama 10-20 yıl sonra kendini belli edeceği ifade edilmektedir. Sağlık Bakanlığının riskli olan bu bölgelerde herhangi bir kanser taraması faaliyeti var mıdır?
  2. Türkiye’de en son 2002 ile 2016 yılları arasındaki kanser istatistikleri açıklanmıştır. Türkiye’deki kanser istatistikleri neden açıklanmamaktadır? 2016 yılından bugüne kadar kanser istatistiklerini açıklayacak mısınız?
  3. Aliağa merkez olmak üzere (İzmir-Ayvalık- Balıkesir’in ilçeleri- Manisa-Akhisar ve diğer) son 20 yıl içerisinde lösemi – kanser olan, veya bu nedenle kaç yurttaş yaşamını yitirmiştir?
  4. Gemi söküm işletmelerinin yoğun olduğu İzmir Aliağa’ya bağlı Horozgediği Köyü’nde 10 kişiden 8’inin kanser olduğu ifade edilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın bu bölgede yaşayan halkın oransal olarak daha fazla kansere yakalanmasının nedenlerine dair herhangi bir çalışması var mıdır?
  5. Erzincan İliç’te son 10 yılda kanser yakalanan yurttaş sayısı kaçtır?

Ne olmuştu?

Erzincan’da 21 Haziran’da bir siyanür sızıntısı yaşanmıştı. Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold Altın Madeni’nde siyanür solüsyon bulunan bir boruda yırtılma meydana gelmiş ve bölgeye 20 ton siyanür solüsyon dağılmıştı.

Yeşil Gazete’nin daha önce gündeme getirdiği üzere; söz konusu bölgeyle ilgili Türk Toraks Derneği ve Türk Tabipler Birliği tarafından yıllar önce raporlar yazılmış, siyanürlü liçlemenin tehlikelerine dikkat çekilmiş ve derhal durdurulması istenmişti.

Aliağa’da ise Brezilya donanmasına ait Nae São Paulo adlı savaş gemisi gündemi söz konusuydu. Aliağa’ya getirileceği duyurulan gemideki asbest yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılanmış, eylemlere konu olmuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.