Dünyaİklim KriziManşet

Oxfam: İklim değişikliğinden en çok etkilenen 10 ülkede açlık iki kattan fazla arttı

0

Yardım kuruluşu Oxfam‘ın dün yayımladığı Isınan bir dünyada açlık: İklim krizi zaten aç olan bir dünyada açlığı nasıl körüklüyor? raporuna göre aşırı açlık, altı yılda 2017’den 2021’e altı yıl içinde dünyanın en sıcak 10 iklim noktasında yüzde 123 arttı.

7’siAfrika’da yer alan bu 10 ülkede akut açlıkla karşı karşıya kalan kişi sayısı 2016’da 21,3 milyon iken 2021’de 47,5 milyona yükseldi.

Bu 10 ülke, 2000 yılından bu yana aşırı hava koşullarıyla ilgili en fazla BM başvurusuna sahip: Afganistan, Burkina Faso, Cibuti, Guatemala, Haiti, Kenya, Madagaskar, Nijer, Somali ve Zimbabve.

Oxfam International’ın yönetici direktörü Gabriela Bucher, “İklim değişikliği artık bir saatli bomba değil, gözlerimizin önünde patlıyor. Son 50 yılda beş kat artan kuraklık, kasırga ve sel gibi aşırı hava koşullarını daha sık ve daha ölümcül hale getiriyor” dedi.

Somali, tarihindeki en kötü kuraklıkla karşı karşıya. Raporlara göre, kuraklık nedeniyle bir milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Oxfam raporuna göre, ülke iklim değişikliğine hazırlık açısından 182 ülke arasında 172’inci sırada yer alıyor.

Analize göre Kenya‘da mevcut kuraklık yaklaşık 2,5 milyon canlı hayvanı öldürdü, yüz binlerce çocuk ciddi şekilde yetersiz beslendi ve 2,4 milyon insan aç kaldı.

Açlık çeken insan sayısı altı yılda Nijer’de yüzde 767, Burkina Faso’da yüzde 1350 arttı

Nijer’de bugün 6 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya (2016’ya göre yüzde 767 artış).

Devam eden çatışmaların yanı sıra sık görülen iklim şokları hasadı giderek zorlaştırdığı için tahıl üretimi yaklaşık yüzde 40 düştü.

Burkina Faso, 2016’dan bu yana açlıkta yüzde 1,350 gibi şaşırtıcı bir artış gördü ve Haziran 2022 itibariyle 3,4 milyondan fazla insan aşırı açlık çekiyor. Bunun arkasındaki ana nedenler silahlı çatışmalar ve kırsal arazilerdeki büyük çölleşme.

Oxfam, iklim kaynaklı açlığın, iklim krizinden en az sorumlu olan ve bunun etkisinden en çok etkilenen ve bununla başa çıkmak için en az kaynağa sahip olan ülkelerle birlikte, küresel eşitsizliğin açık bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Bu 10 ülke  küresel karbon emisyonlarının sadece yüzde 0.13’ünden sorumlu.

Buna karşılık, dünya ekonomisinin yüzde 80’inden fazlasını elinde tutan G20 gibi kirletici sanayileşmiş ülkeler, en kötü etkilenen bu 10 ülkeden 650 kat daha fazla emisyon salıyor.

10 ülkenin her biri, iklim değişikliği ve zararlarıyla baş etmeye en az hazır olan ülkeler listesinin en sonundaki diliminde yer alıyor.

2022’de BM insani yardım çağrısı 48,82 milyar dolardı ve Oxfam, son 50 yılda ortalama günlük karları göz önünde bulundurarak bunun fosil yakıt şirketleri için 18 günden daha az kâra eşdeğer olduğunu belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.