Yeşeriyorum

Öss Nasıl Kalkar ?

0

Velilere sesleniyorum. ÖSS’nin kalkmasını istiyorsanız, Brezilya dizilerinden ilham alın! Çocuğunuza uzun isim takın! Çok faydasını göreceksiniz.

Siz hiç Brezilya’da ÖSS duydunuz mu? Duyamazsınız. Orada tek bir adamın ismi, 2 okul, 3 köprü, 4 parka verilecek kadar uzundur. Brezilya’da kısa olan şeylerin de ya süresi uzar, ya da söylenişleri. Misal Rio festivali. Festivalin adı, bizim buraların Ali’si gibi ama süresi uzun. Ben rahatsız mıyım derseniz, değilim. Kabotaj Bayramı’nı veya Yerli Malı Haftası’nı kutlayacağıma Rio’yu kutlarım. Beslenme çantamızdan, baktığımız tahtaya kadar her şey ecnebi malı olduğu halde; “yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı” cümlesini bir hafta boyunca dilimize pelesenk ederdik. Brezilya’da kısa olup, söylenişi uzayan şeye örnek olarak gol sözcüğünü verebiliriz. Gollllll diye uzatarak söylerler futbol spikerleri gol atıldığında. Brezilya’nın horozları da Brezilyalı futbol spikerleri gibiyse eğer, Denizli’nin tavukları Denizli horozlarını boynuzlar. Hükümet ve valilik önlemini alsın. Denizli yöresinin bir Bas Bas Zeybeği vardır. (Bu sefer ciddiyim, hakikaten böyle bir zeybek var, internetten kontrol edebilirsinizJ) Kümesin üzerinde, yemliğin içinde Brezilyalı Alfonso de Souza horoz ile Cemilem tavuk bu zeybeği oynarlar. NTV herkesi uyarıyor ama kimse farkında değil. La Liga maç programına eşlik eden parça, aslında futbol maçları için değil, bu kıtalararası maç içindir. “rambla para aqui rambla para allá, esa es la rumba de barcelona” sözleri Özay Gönlüm’ün Denizli’nin horozları parçasının İspanyolca versiyonudur.

Parçanın Türkçesi:

Asmam çardaktan (rambla para)

Suyu bardaktan (aqui rambla)

Bir yol öpüverde gocman kız(para allá, esa es la)

İliman yanaktan amanın iliman yanaktan(rumba de barcelona)

Brezilya vatandaşlarını hatasız bir şekilde gireceği okuldan, oturacağı sıraya kadar yerleştirecek bir bilgisayar programı, henüz bulanamamıştır. Nüfus dairesinde, 1990 yılında doğan bebeklerin kayıt işlemi devam etmektedir. Liseyi bitirip, sınava girmeyi hak etmiş öğrenciler henüz Brezilya vatandaşı değildir; nüfus cüzdanları yoktur. Dolayısıyla sınav yapabilmek mümkün değildir. Brezilya’da vukuatlı nüfus kayıt örneği istemek yasaktır. Çünkü bir nüfus idaresi memuru, kafayı yemeden; vukuat işleyip, sicilini bozmadan nüfus kayıt örneği veremez. Velev ki, hükümet sınavı yaptı. Öğrenciden nüfus kayıt örneği yurt kaydından, okul kaydına ve burs başvurusuna kadar her seferinde isteneceğinden, nüfus memuru cinnet geçirecektir. Nüfus sayımında görev alan kişiler kullan-at/saysın-at özelliklidir. Sayımla uğraşan şahıs, tek dozluk grip ilacı veya kâğıt mendil gibidir. Bir kere sayım yapar, pert olur; ardından malulen emekli edilir. Orada sistem, sınav yapmamak üzerine kuruludur. Anne babalara tavsiyem, ÖSS’nin kalkması için benzer bir uygulamaya geçilmesidir.

Bunun dışında Brezilya mahkemelerinde, her dava için iki ayrı mübaşir bulunur. Biri davalıyı, diğeri davacıyı çağırır. Mezar taşları, mezarın kendisinden büyüktür. Herhangi bir mermer ustasına mezar taşı yaptırmak isterseniz; Hüvelbaki’den sonraki kısmın, ne zaman biteceğini kesinlikle sormayın. Hele racon kesmeye, mermer tozunu ustanın suratına doğru üflemeye kesinlikle kalkışmayın. Ustaya, mezarları göstererek “Her canlı bir gün mutlaka ölümü tadacaktır” veya “Bu taş bu hafta bitmezse, gideceğin yeri göstermeye geldim” mealinde, tehdit cümleleri sarf etmeyin. Mermeri kesen makine elbette kafayı, kolu, dili de keser. Polat Alemdarlık sökmez oralarda. Brezilyalı bir gelin getirirseniz, çocuğunuza annesinin kızlık soyadını, alışana kadar bir kâğıda yazıp verin. Çocuk devlet dairelerinde, bankalarda apışıp kalmasın.

Brezilya dizisinin namı başkadır

Esmerin tadı varsa, Brezilyalı’nın adı vardır

Osmanoğlan der ki barajı yanlış kurma

Doksana ampul gibi takar Alex De Souza

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.