Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşetSivil Toplum

Osman Kavala, Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne aday

0

Hak savunucusu ve iş insanı Osman Kavala, Avrupa KonseyiVaclav Havel İnsan Hakları Ödülü”ne aday gösterildi. Kavala, 18 Ekim 2017’den beri Silivri Cezaevi’nde tutuluyor.   

Kavala’yı aday gösteren isimler arasında dilbilimci, tarihçi ve insan hakları aktivisti Prof. Dr. Noam Chomsky ile Fransız filozof Prof. Dr. Etienne Balibar da bulunuyor.

‘Sistematik baskının sembolü’

Başvuru imzacılarından olan Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA üyesi ve Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dimitris Papadimoulis, Kavala’nın adaylığıyla ilgili olarak şunları söyledi:

Osman Kavala, Erdoğan rejiminin binlerce siyasi mahpusundan sadece biri. Kavala, Erdoğan rejiminin özellikle de 2016 yılındaki askeri darbe girişimi sonrası sivil topluma yönelik uyguladığı sistematik baskının sembolüdür. Yoğun faaliyetleriyle Osman Kavala, insan haklarının korunması için çalışan çok sayıda sivil toplum örgütünün kurulmasına katkı sağlamıştır.

Kavala, 1 Kasım 2017’de, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 309 ve 312’nci maddelerine atfen “darbeye teşebbüs, hükümeti devirme, Gezi olaylarının finansörlüğü” gerekçeleriyle tutuklanmış; suçlamalardan beraat etmesine rağmen tahliye edilmeyip sonradan eklenen “casusluk” suçlamasıyla yeniden tutuklanmıştı.  

Havel Ödülü hakkında

Havel Ödülü, 2011’de ölen, Çekoslovakya komünist rejiminin önde gelen muhalifi ve önce 1989-1992 arası Çekoslovakya devlet başkanı olan, iki ülkenin anlaşarak ayrılmasından sonra 1993-2003 arası Çek Cumhuriyeti‘nin ilk Cumhurbaşkanı olan ünlü yazar Václav Havel’in anısına, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Václav Havel Kütüphanesi ve Charta 77 tarafından koyulmuştu.

Vaclav Havel

Sivil toplum çıkışlı birey veya kurumlara verilen ödüle aday gösterilenlerde, belirli bir grubun insan hakları durumu üzerinde gerçek bir fark yaratmış olması, büyük ve sistematik ihlalleri ortaya çıkarmada etkili olması veya insan hakkı bağlantılı bir hedef doğrultusunda kamuoyunu ve/veya uluslararası toplumu başarıyla harekete geçirmiş olması aranıyor.

Ödül Türkiye’den daha önce de yargının bağımsızlığı için yürüttüğü çalışmaları nedeniyle YARSAV Eski Başkanı Murat Arslan’a verilmişti.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.