İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Osman Kavala hakkında ikinci iddianame hazırlandı

0
Gezi Davası’ndan beraat eden ancak “casusluk” gerekçesiyle, cezaevinden çıkamadan yeniden tutuklanan hak aktivisti ve iş insanı Osman Kavala hakkında hazırlanan ikinci iddianame, 36. Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderildi.
 
Anayasa Mahkemesi, bugün karara bağlanması beklenen Kavala dosyasının görüşülmesini, Kavala’nın yeni bir dosyadan tutuklanmış olduğu, bu dosyaya ilişkin iddianamenin tamamlanma aşamasına geldiği ve bu dosyanın incelenmesi gerektiği gerekçeleriyle erteleme kararı almıştı.
 
Kavala, 1064 gündür cezaevinde tutuluyor.

Ne olmuştu?

Osman Kavala, Gezi davası soruşturmaları kapsamında Ekim 2017 yılında gözaltına alınıp, tutuklandı. Ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandığı Gezi davasından 18 Şubat’ta beraat eden Kavala, hakkında başka bir soruşturma olduğu gerekçe gösterilerek tekrar gözaltına alındı. 9 Mart’ta 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında “casusluk” suçlamasıyla bir kez daha tutuklandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Aralık 2019’da Osman Kavala’nın siyasi nedenlerle tutuklandığına hükmederek ihlalin ortadan kalkması için derhal tahliye edilmesi çağrısı yapmıştı. AİHM, yetkili mahkemenin karara uymaması üzerine, Osman Kavala kararının uygulanması için denetim süreci başlatmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.