TürkiyeManşet

Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’deki çalışmaları 1 Eylül’e uzatıldı

0
Fotoğraf: DHA

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de süren ve uluslararası bir krizi tetikleyen çalışmaları dört gün daha uzatıldı. İlan edilen Navtex ile çalışmaların 1 Eylül’e kadar devam edeceği duyuruldu.

Buna göre Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han isimli gemilerle birlikte Doğu Akdeniz’de Kıbrıs açıklarında daha önce ilan edilen bölgede sismik çalışmalarını yürütecek.

Atış eğitimi yapılacak

Mili Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada ayrıca 1-2 Eylül’de Doğu Akdeniz’de atış eğitimi yapılacağı belirtildi.

Oruç Reis sismik araştırma gemisi, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları gerçekleştirebiliyor.

Navtex nedir?

İngilizce `Navigational text messages´ ifadesinin kısaltması olan Navtex, denizcilere yapılan bir tür uluslararası duyuru işlevi görüyor. Navtex paylaşımlarıyla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor; tehlike ya da risklere karşı uyarılıyor.

Kazalar, meteorolojik tahminler, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında mesajlar veriliyor. Mesajlar, Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi tarafından yayımlanırken, gemiler bunları Navtex cihazlarıyla algılayıp haberdar oluyor.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.