EkolojiManşet

Limak Holding’e bu kez de askeri arazide maden onayı

0

Muhalefetin beşli çete olarak adlandırdığı şirketlerden Limak Holding’in Kırklareli’de asgari araziye çöktüğü projeye onay çıktı. Yaklaşık üç yıl sonra verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararıyla birlikte Limak, Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli Hazine arazisini yıl boyunca ücretsiz kullanacak.

BirGün’den Gökay Başcan’ın aktardığına göre; Limak Holding’e bağlı Limak Çimento, Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde bulunan Milli Savunma Bakanlığı’na tahsis edilen “askeri atış ve tatbikat alanı” olarak belirlenen alanda kalker ocağı açmak için 14 Aralık 2020’de başvuru yaptı. Başvuru jet hızında karara bağlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 12 Ocak 2021’de ‘halkın katılım toplantısı’ yapılmasına karar verdi.

‘Devlet, halka ‘evde kal’, şirketlere ‘yok etmeye devam edin’ diyor’

Projeden haberdar olan bölge halkı kısa sürede bir araya gelerek tepki gösterdi. Düzenlenen toplantıya ‘halk’ katılmadı. Şirket, kendi ve AKP’li belediyenin çalışanlarıyla toplantı yaptığı esnada bölge halkı dışarıda Limak’ı protesto etti. Pandemi sürecinde yapılmak istenen toplantıya tepki gösteren CHP Kırklareli Milletvekili Kırklareli CHP Milletvekili Vecdi Gündoğdu, “Pandemi şartlarında herkese ‘evde kal’ diyen devlet, maden şirketlerine; kazmaya, kirletmeye, yok etmeye devam edin diyor” demişti.

Öte yandan daha sonra çeşitli sivil toplum örgütleriyle ve siyasi partililerle görüşen Limak yetkilileri, projeyi 99 hektardan 20,67 hektara düşürdüğünü duyurdu. ÇED dosyasında da değişikliğe giden şirket alanı küçülttü. Projenin başvurulduğu gün ÇED toplantısı kararı alan Bakanlık, projeye ilişkin kararı vermek için üç yıl bekledi. Bakanlık, halkın katılım toplantısının yapılamamasına rağmen ÇED olumlu kararı verdi.

Araziye hiçbir bedel ödemeyecek olan şirket proje kapsamında 1 milyon 800 bin TL harcayacak. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre kalker ocağında yılda iki milyon ton üretim yapılacak.

Öte yandan, maden sahası, MeriçErgene Havzası ve Lüleburgaz alt havzası içerisinde kalıyor. Kalker ocağı kurulmak istenen bölgede, su kaynakları da mevcut. Üstelik alanın bin 280 metre ötesinde Parkiçi Kaynağı bulunuyor. Bu kaynaktaki su, içme kullanma suyu şebekesine veriliyor.

***

Limak Holding’in icraatleri

Limak Holding, Türkiye’de muhalefetin “beşli çete” olarak isimlendirdiği şirketlerden biri olarak ve iktidara yakınlığıyla biliniyor. Ayrıca Limak Holding, iştiraki olduğu YK Enerji’yle birlikte Muğla, Milas’taki İkizköy’ün ormanı, Akbelen Ormanı’nda meydana gelen ekokırımın da birincil sorumlusu. Şirket ormandaki ağaçları bir bir yok ederken ormanın içerisine yerleştirilen jandarmalar da ormanı korumak isteyen vatandaşlara sert müdahalede bulunmuştu. Yurttaşların direniş alanı ve şahıs arazisi olan nöbet alanına vatandaşların girişi yasaklandı.

Limak Holding İkizköy’deki kömür talebinden bu süreçte hiç geri adım atmadı, kömürlü termik santral talebi sürdürüldü. Limak Holding’i iktidarın yanında konumlandıran oldukça büyük projelere de imza attığı biliniyor.

Limak Holding’e verilen ihalelerle yapılan diğer projeler şöyle:

  • 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara – Çanakkale Otoyolu
  •  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yerleşkesi 1.Etap
  •  Kuzey Marmara Otoyolu 6. Kısım
  • Artvin-Erzurum Yolu I. Kısım
  • Artvin-Erzurum Yolu II. Kısım
  • Artvin-Erzurum Yolu III. Kısım
  • Yusufeli Barajı ve HES
  • Çetintepe Barajı İkmali
  • Gürsöğüt 1-2 Barajı ve HES
  • Çetin Barajı ve HES
  • İstanbul Havalimanı
  • Terkos-İkitelli İsale Hattı
  • İmamoğlu Sulaması 4. Kısım

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.