EkolojiManşet

Ormanlık alanlara girişler 15 Ekim’e karar yasaklandı

0

Orman yangını dönemine girilmesiyle birlikte, Türkiye genelinde ormanlık alanlara girişler de valilik kararlarıyla yasaklanmaya başladı. Aralarında İstanbul da bulunduğu birçok şehirde kararlar duyuruldu

İstanbul Valiliği, yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıklarında görülen artışlar, ormanlık alanda yoğunlaşan insan ve araç hareketliliği ile kasten ya da kusurlu davranışlar neticesinde orman yangınlarının meydana gelebileceği gerekçesiyle yarından itibaren (24 Haziran) ildeki ormanlık alanlara girişleri yasakladı. 

Giriş yasakları 15 Ekim 2023’e kadar sürecek.

Hayvan besleyenler, izin almak koşuluyla girebilecek

Orman içi, kenarı ve bitişiğinde yaşayan hayvanları beslemek isteyenler ise kimliklerini hangi mevkide ne zaman besleme yapacaklarını ilgili ilçe güvenlik birimleri ile Orman İşletme Şefliklerine bildirmek ve izin almak kaydıyla ormanlara girebilecek.

Tabiat parkları, koru ve mesire alanları serbest

Valilik açıklamasında şunlar denildi:

“Belirtilen nedenlerle 6831 sayılı Orman Kanununun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9. ve 66. maddeleri uyarınca ormanlık alanlara girişlerin 24 Haziran-15 Ekim arasında yasaklanması kararı alınmıştır. İstanbul İli sınırları dahilinde ekli listede yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve ekoturizm alanlarında piknik yapmak, spor, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerde bulunmak serbesttir. Bu alanlar dışındaki ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaklanmıştır.

İlçe kaymakamlıklarımız ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacaklardır. Gerekli hallerde ilçe kaymakamlarımızın emriyle tüm kamu ve özel sektör imkanları kullanılarak yangına karşı etkili müdahale edilmesi sağlanacaktır. Bu karar İstanbul ili sınırları içerisindeki tüm ormanlık alanlarda uygulanır.”

Ormanda piknik ve mangal yasak mı? Hangi illerde ormana girişler yasaklandı? - 8

Valiliğin belirttiği karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacak.

Kolorado yangınının gösterdikleri: Artık yangın sezonu yok, ormanlar bütün yıl risk altında

‣ Yangın sezonuna ne kadar hazırız?

‣ Orman değiliz, artık lunaparkız

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.