Editörün SeçtikleriEkolojiİklim KriziManşet

Ormanlar neden yanıyor?

0
Fotoğraf: Adem Akalan/DHA

Rekor düzeyde seyreden sıcak ve kuru havaların ardından Antalya, Adana, Mersin ve Osmaniye‘de çıkan orman yangınları ikinci gününe girdi.

Yerleşim yerlerinin yakınında çıkan ve kısa sürede rüzgarın etkisiyle yayılan yangınlar kontrol altına alınmaya çalışılırken listeye bugün Muğla’nın Marmaris ilçesinde çıkan yangın da eklendi.

‘Kurak bir mevsim geçiriyoruz’

Bartın Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “İklim değişikliğinin de etkisiyle sıcak ve kurak bir mevsim geçiriyoruz. Bitkiler kurudu, nem açığı da doğrudan orman yangınlarının oluşmasına sebep oluyor” dedi.

Son yıllarda orman yangınlarının sayısının, yanan alan miktarının ve yangın başına yanan alan miktarının arttığını dile getiren Atmış, “Orman Genel Müdürlüğü’nün acil bir plan yapması ve ciddi bir şekilde mücadele etmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: DHA

Yanan alan sayısı artıyor

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre, 2009 yılından 2020 yılına kadar 29 bin 965 orman yangını çıktı. Bu yangınlarda toplam 98 bin 950 hektar orman alanı yandı.

Bu yıllar içerisinde rekor 3 bin 399 yangında toplamda 20 bin 971 hektarın yandığı 2020 yılına ait. Atmış yaptığı açıklamada “Bu yıl da kurak geçtiği için gene geçtiğimiz yıla yakın bir oran bekliyoruz” dedi.

‘Erken müdahale sistemleri yetersiz’

İlk etapta yangınları önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Atmış, “Ancak biz şu anda çıkan yangınların yüzde 51’inin sebebini bile bilmiyoruz. Ancak sebebini bildiğimiz zaman tedbir alabiliriz” dedi.

İkinci olarak erken müdahale sistemleri üzerine çalışılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Atmış, “Helikopterler ve yangın söndürme uçakları yangın yayıldıktan sonra değil başladığı anda müdahale ederse başarılı olur. Önemli olan çıktığı anda müdahale edebilmek” dedi.

Ancak yangın başına yanan orman alanı büyüklüğünün artıyor olması erken müdahale sistemlerinin yeterli olmadığını gösteriyor.

Fotoğraf: DHA

Ormanlar daha fazla parçalanıyor

Yangınların sayısının artmasının ve tahrip ediciliğinin yükselmesinin bir diğer sebebi ise orman alanlarının giderek daha fazla parçalanması.

OGM verilerine göre 2008 ile 2019 yılları arasında ormanlardaki parça sayısı 101 bin 890’dan 158 bin 519’a çıktı. Bu da yaklaşık yüzde 55,6’ya tekabül ediyor.

‘Orman içinde yerleşim yangın riskini artırıyor’

Ormanların madencilik, otel yapımı, köprü ve karayol yapımı gibi sebeplerle yapılaşmaya açıldığına dikkat çeken Atmış, “Ülke genelinde bu tarz amaçlarla tahsis edilen orman alanı yaklaşık 700 bin hektara ulaştı” bilgisini paylaştı.

Ormanların bu şekilde parçalanmasıyla insan etkileşiminin de arttığını dile getiren Prof. Dr. Erdoğan Atmış, “Biz parçalara ayırdıkça insanlar gelmeye başladı. Gördüğünüz gibi ormanlar artık yerleşim yerlerinin çok yakınlarında çıkıyor. Orman alanı içinde bu kadar yerleşim olması yangın riskinin artması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.