Ekolojiİklim KriziManşetTürkiye

Türkiye alevler içinde: Antalya, Adana, Mersin ve Osmaniye’deki yangınlar devam ediyor

0
Fotoğraf: DHA

Rekor düzeyde seyreden sıcak ve kuru havaların ardından Antalya, Adana, Mersin ve Osmaniye‘de çıkan orman yangınları bugün de devam ediyor.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde Yeniköy, Kalemler, Sarılar, Bahçelievler ve Sorgun bölgesinde dün 12.00 sıralarında çıkan yangınlar rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

Bir kişi yaşamını yitirdi

Alevlerin yerleşim yerlerine sıçraması sonucu bazı evler kullanılamaz hale geldi, ahır ve bahçelerdeki hayvanlar öldü, bazı araçlarda, iş makinelerinde ve meyve bahçelerinde hasar oluştu.

Birçok ev yanarken, bölgelerde tahliye işlemleri gerçekleştirildi. Yangında Kepez’de evinde yalnız kalan  82 yaşındaki bir kişi yaşamını yitirdi. 10 kişinin ise mahsur kaldığı belirtildi.

Fotoğraf: DHA

Yangının ikinci günde de devam etmesi üzerine ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Ulukapı Sülek Mahallesi de boşaltıldı.

Pakdemirli: Helikopter getiremiyoruz

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Uyarıları boşuna yapmıyoruz, lütfen vatandaşlarımız uyarılarımızı dikkate alsınlar. Kepez’de evinde yalnız kalan bu amcamız bu nedenle vefat etmiştir. Oymapınar Barajı’nda 10 kişinin mahsur kaldığı bilgisi var, restorancı oldukları tahmin ediliyor, helikopterle getirebilme şansımız maalesef, hava şartlarından dolayı yok” dedi.

Fotoğraf: AA

Pakdemirli, “Bazı vatandaşlarımız dumandan etkilenmiş, bazıları paniklemiş, hastanelerde ziyaret ettik. Dileğimiz hem Manavgat hem Türkiye’nin diğer yerlerindeki yangınların bir an önce sonlandırılması. İnşallah bir an önce bu yangınları kontrol altına alırız” açıklamasını yaptı.

Birçok noktada yangın çıktığını belirten Pakdemirli, yangınların aynı anda çıkmasının müdaheleyi zorlaştırdığını belirtti.

’27 yıldır ilk kez görüyorum’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CNN Türk’te yangından hemen sonra katıldığı canlı yayınında, “Bugün en kötü günümüzü geçiriyoruz Antalya olarak. Hiç böyle bir yangın görmedim, 27 yıllık yöneticiyim” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: DHA

Adana’da birçok ev yandı

Adana’nın Kozan ilçesinde dün akşam saatlerinde ormanlık alanda başlayan yangın da bugün devam ediyor. İlçeye bağlı Akdam Mahallesi’nde dün akşam saat 19.45’te ormanlık alanda çıkan yangın, poyrazın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Ekipler havanın karanlık olması nedeniyle yangına ilk etapta karadan müdahale etti.

Ekipler, gece boyunca yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürürken, sabahın ilk ışıkları ile yangının acı tablosu ortaya çıktı. Yangın bölgesine yakın olan ve tedbir amaçlı boşaltılan yedi köyde birçok ev alevlere teslim oldu. Ekiplerin yangınla mücadelesi tüm hızıyla sürüyor.

Fotoğraf: DHA

’20 yıllık birikimim kül oldu’

Yangında evinin tamamen yandığını söyleyen Cumali Yücel gözyaşlarına hakim olamadı. 20 yıllık birikiminin kül olduğunu belirten Yücel, “Barajın kenarından ufak bir ateş çıktı ve ardından rüzgarın etkisiyle her yere dağıldı. Evimiz, yuvamız gitti. Bir şeyimiz kalmadı. Buradaki insanlar güvenlik güçleri tarafından tahliye edildi. Güvenli yerlere götürüldüler. Benim evim de buradaydı. Yandı, kül oldu. Hanımım ölmüştü. Üç çocuğum var. Perişanız ama Allah’tan geldi, yapacak bir şey yok” dedi.

Fotoğraf: DHA

Mersin’de beş köy boşaltıldı

Mersin‘in Aydıncık ilçesinde dün başlayan orman yangını, ikinci gününe girdi. İlçeye bağlı Pembecik Mahallesi‘nde öğle saatlerinde başlayan ve yerleşim yerlerini de tehdit eden yangın, poyrazın etkisiyle hızla büyüdü.

Tedbir amaçlı beş köyün boşaltılmasına neden olan yangına, dün havanın kararmasından dolayı havadan müdahaleye ara verildi. Poyrazın şiddetli olması nedeniyle havadan müdahalenin güçlükle gerçekleştiği belirtildi.

Karadan ve havadan yangına müdahale devam ederken. Yangının, Aydıncık ilçe merkezindeki yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başladığı öğrenildi. Bu arada Bozyazı ilçesindeki yangının gece saatlerinde kontrol altına alındığı belirtildi.

Fotoğraf: Mustafa Gümüş/ DHA

 

Osmaniye’de yangın ikinci gününde

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki orman yangını da ikinci gününe girdi. Gece boyu karadan devam çalışmalara, havanın aydınlanmasıyla havadan da destek verilmeye başlandı.

İlçeye bağlı Karatepe ve Bozkuyu köyleri arasındaki ormanlık alanda dün saat 13.00 sıralarında çıkan yangın, ikinci gününde poyrazın da etkisiyle devam ediyor. Dün havanın kararması nedeniyle ara verilen havadan müdahaleye günün ışımasıyla birlikte tekrar başlandı.

Fotoğraf: Efendi Erkayıran/DHA

Müdahale devam ediyor

Yerleşim yerlerine sıçrayan, evlerin ve bahçelerin yandığı, ahırlardaki havyanların da öldüğü yangın, gece karadan yapılan müdahaleye rağmen kontrol altına alınamadı. Poyrazın etkisiyle hızla büyüyen yangını söndürmek için ekiplerin karadan ve havadan müdahalesi devam ediyor.

Öte yandan Osmaniye merkeze bağlı Dereobası Mahallesi’ndeki orman yangını ise gece saatlerinde kontrol altına alındığı, soğutma çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. Dereobası Mahallesi’ndeki orman yangınını çıkardığı şüphesiyle gözaltına alınan altı kişinin sorgusunun ise devam ettiği bildirildi.

Fotoğraf: Efendi Erkayıran/DHA

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.