Doğa MücadelesiManşetTürkiyeYerel

Orhangazi’de enerji santraline karşı bölge halkı toplanıyor

0
ruzgar gulu
Fotoğraf: Brazhyk / Adobe Stock

Bursa, Orhangazi‘ye ait dört mahalle ile Yalova‘nın Altınova ilçesine bağlı bir köy ve Karamürsel‘e bağlı bir mahallenin muhtarları ve ekoloji aktivistleri, bölgelerinde planlanan rüzgar enerji santrallerine karşı birlikte harekete geçti.

Daven Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ şirketi, Sermayecik Depolamalı Rüzgar Enerji Santrali (DRES) projesinin hazırlıklarına başladı. Proje kapsamında 8 adet türbin kullanılarak yılda toplam 160 milyon kWh elektrik üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor. Projenin toplam maliyeti 520 milyon TL olarak belirlendi.

Projeden Sermayecik köyü, Yalova’nın Altınova ilçesi, Üreğil, Mahmudiye, Çakırlı ve Keramet mahalleleri, Bursa’nın Orhangazi ilçesi, Kızderbent mahallesi ve Karamürsel ilçesi etkilenecek.

Proje alanının Yalova ili için temin edilen Çevre Düzeni Planı‘na göre santral sahası ‘orman alanları‘ ve ‘tarım arazisi‘ üzerinde yer alıyor.

Bölge halkı projeyi doğal hayata zarar vereceği için istemiyor.

Daha önce 2018 yılında gündeme gelen rüzgar enerji santralleri, o dönemde bölge sakinlerinin tepkileri nedeniyle iptal edilmişti.

Mahalle muhtarları, rüzgar enerji santrallerinin bölgede kurulmasına karşı çıkarak, projeyi gerçekleştirecek olan firmanın  Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu için bilgilendirme yapacağını belirtti.

Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılım Toplantısı (HTK) öncesi muhtarlar ve ekoloji aktivistleri bölgedeki yurttaşları bilgilendirmeye başladı. Mahalle mahalle gezip bilgi vererek rüzgar enerjisi tesislerinin doğal yaşama büyük zararlar verdiği, kuş göç yollarını etkileyeceği, rüzgarın neden olduğu çiğ yağmalarının zeytin tarlalarına zarar vereceği belirtildi.

Söz konusu proje ile ilgili 25 Aralık pazartesi günü yapılacak HTK toplantısı, Kocaeli ili, Karamürsel ilçesi, Kızderbent Mahallesi Çınaraltı Kahvehanesi ve kahvehane önünde sabah 10.00’da yapılması planlanıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.