Ordulular maden ocağına geçit vermedi: Köyümüzü talan ettirmeyeceğiz

Ulubey'e bağlı Yeni Sayaca ve Çatallı'da yapılmak istenen bentonit madeni projesinin, doğa üzerinde geri dönüşü olmayacak nitelikte zararlara neden olacağı gerekçesiyle yürütmesi durduruldu.

Ordu’nun Ulubey ilçesinde Yeni Sayaca ve Çatallı mahallerini kapsayan bentonit madeni için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için açılan davada Ordu İdare Mahkemesi ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

Ordu Çevre Derneği ve Yeni Sayaca halkının bentonit madeni için alınan “ÇED gerekli değildir” kararına açtıkları davada bilirkişi heyeti incelemesi yapılmış ve rapor maden işletmesinin aleyhine çıkmıştı. Mahkeme de projeye ilişkin olarak “telafisi olanaksız zararlara neden olacağı” gerekçesiyle “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Dava öncesi bölge sakinleri maden işletmesini istemediklerini vurgulayarak çeşitli eylemler yapmışlardı. Yurttaşlar madene karşı mücadeleyi Ordu Çevre Derneği’yle birlikte yürütürken kendi aralarında birliği ve dayanışmayı sağlamak için Sayaca Çevre Platformu‘nu kurdu.

‘Şirketler para kazanacak diye köyümüzü talan ettirmeyeceğiz’

Sayaca Çevre Platformu Sözcüsü Resul Ses, “Köyümüz tek vücut oldu. Ormanlarımıza, tarım arazilerimize, suyumuza sahip çıkıyoruz. Maden olayını duyduğumuz ilk günden bugüne halk olarak karşıyız. Ordu Çevre Derneği’yle birlikte dava açtık. Haklıydık, kazanacağımızı biliyorduk. ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı haklılığımızı gösterdi. Toprağımıza sahip çıkacağız. Buradan geçimimizi sağlıyoruz. Başka yere gitme olanağımız yok. Şirketler para kazanacak diye köyümüzü talan ettirmeyeceğiz” dedi.

‘Önlenemez zarar verir’

Ordu İdare Mahkemesi’nin verdiği “yürütmeyi durdurma” kararı üzerine Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu üyeleri tarafından açıklama yapıldı:

“Halk istemiyor. Bunu, bilirkişi heyeti incelemesinde de belirttiler. Yüzlerce köylü, heyeti karşılayarak madene karşı tepkilerini dile getirdi. Bilirkişi heyeti de incelemesini yaptı. Hazırladığı raporda, dere yatağı taşkınlarına karşı önlem alınmadığı, su kaynaklarına dikkat edilmediği, yol durumunun uygun olmadığı, tarım alanlarının ve arıcılıkla ilgili araştırma ve incelemenin yapılmadığı, ormanlık alanlarla ilgili Orman İşletme Müdürlüğünden izin alınmadığı, bentonit madeniyle ilgili oluşacak olumsuzlukların göz ardı edildiği vurgulandı.”

Mahkeme kararının sevindirici olduğunun belirtildiği açıklamada, “Ormanların, tarım arazilerin, su kaynaklarının hoyratça yok edilmesine izin verilmemelidir” denildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR