Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşetYerel

Ordulular, HES’e ve madene karşı mücadele veriyor: Hem vicdani hem insani görevimiz

0

Ordu Mesudiye‘de Melet Enerji tarafından hayata geçirilmek istenen Hidroelektrik Santral (HES) projesi ve yine Mesudiye-Reşadiye-Gölköy ilçelerini kapsayan bir maden arama projesi hayata geçirilmek isteniyor. Ancak, tüm bu projelere halk tepkili.

Yeşil Gazete‘ye açıklamalarda bulunan Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, HES ve maden projesine karşı mücadele edeceklerinin altını çizip, “Hem vicdani hem insani görevimiz” dedi.

12 adet HES olacak

Özbucak, projede üç regülatör ve üç baraj olduğu için bunun üç HES anlamına geldiğine vurgu yaptı. Özbucak, söz konusu projenin gerçekleşmesi durumunda bölgede 12 adet HES olacağını şöyle anlattı:

Mesudiye’de şu anda Melet Irmağı üzerinde dokuz tane HES faaliyette zaten. Bunlarla birlikte 12 olacak. Zaten bir HES’te barajla regülatör arasında 2-3 kilometreyle 7 kilometre arasında mesafe oluyor. Kanala alıyorlar suyu. O mesafede su olmuyor yani dereler kuruyor. Üç tane regülatörü düşünün. Ortalama 5 kilometre olsa 10-15 kilometre mesafede su olmayacak. Bu anlamda da halk tepkili.”

Dilekçeler verildi

Halkın HES ile ilgili itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘ndaki İnceleme Değerlendirme Komisyonu‘na verdiğini ifade eden Özbucak, en son aşamada bu komisyonda değerlendirilme yapıldığını ve komisyonun onay vermesi halinde ÇED olumlu kararının çıkacağına vurgu yaptı.

Coşkun Özbucak, bu senaryonun gerçekleşmesi halinde de bu sefer hukuki sürecin başlayacağını söyledi:

İki kere halkı bilgilendirme toplantısı yapılmak istendi ama ikisinde de halkın tepkisi üzerine onay veremedi. Son bir toplantı daha yapılacak. Halktan yine görüş istediler. Halk görüşlerini toparladı ve dilekçe olarak sundu. Bir hafta içerisinde o konuda da bir karar verilecek. Eğer ÇED olumlu kararı verilirse bu sefer idari mahkemelere dava açılarak ÇED’in iptali istenecek. Bu konuda hukuksal çalışmalar devam edecek.”

‘Halk birlikte hareket ediyor’

Bölgedeki maden arama projesiyle ilgili de Coşkun Özbucak şunları anlattı:

Yine Mesudiye-Reşadiye-Gölköy ilçelerini kapsayan bir maden arama projesi var. Sondajlar yapılıyor. Orada ne kadar maden var, hangi tür maden var, hangisi öncelikli ve karlıdır o tespit edilecek. Ona göre de İDK’ye verilecek. Herhangi bir şirket de gelip oradaki madeni çıkartacak.

O süreçle ilgili de Reşadiyeliler ve Mesudiyeliler birlikte hareket ediyor.”

‘Köylülere iş vaadinde bulunuluyor’

Maden ocağıyla ilgili şu anda hukuksal bir sürecin olmadığını ifade eden Özbucak, halkın itiraz dilekçelerini verdiklerini belirtti:

Şu anda hukuksal anlamda bir süreç yok. İtiraz dilekçeleri veriliyor. Köylüler, kendi bulundukları bölgede sondaj yapmaya gelenleri engellemeye çalışıyorlar. Jandarma geliyor, orada böyle bir çalışmanın yapıldığına dair jandarmaya tutanak tutturuluyor. Tabii şirketler bu konuda deneyimli. Köylülere iş vaadinde bulunarak çelmeye çalışıyorlar. Ama Mesudiyeliler ortak hareket ettikleri için başarılı oluyorlar. Bunda da başarılı olunacak diye düşünüyoruz.”

Geçtiğimiz günlerde İstanbul‘da Mesudiyeliler dernekleri ve Ordu Çevre Derneği bir araya gelip, durum değerlendirmesi yapmıştı. Bu toplantı hakkında da açıklamalar yapan Coşkun Özbucak, “Hukuksal süreç başladığında hukuksal sürece destek olunacak. Ama hukuksal süreç başlamadan önce de halk kendi biçimiyle dernekler aracılığıyla tepkilerini dile getirecekler” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.