DoğaManşet

Ordu yeşillendi: Son 14 yılda 19 bin fidan dikildi

0

Orman Genel Müdürlüğü 2008 yılında karayolları ve otoyol kenarlarının ağaçlandırma çalışmalarına başlamıştı. Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2003-2016 yılları arasında Ordu’da karayolu ve otoban kenarları 18 bin 910 fidan toprakla buluşturuldu.

“Toz, hava ve gürültü kirliliğini önlüyor”

Yol kenarı ağaçlandırmalarının basit bir ağaçlandırma olmadığını vurgulayan Giresun Orman Bölge Müdürü Veysel Kodalak, “Yol kenarı ağaçlandırmalarıyla, kış şartlarının hüküm sürdüğü bazı bölgelerde fırtına sebebiyle oluşabilecek olumsuzluklar da engelleniyor. Duvar olma özelliği gören bu ağaçlar karayolunda oluşabilecek kar yığılmalarının önüne geçerek emniyetli bir şekilde seyahat edilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca ağaçların yaprakları ses yönüne dik gelecek şekilde ve birbirini örtecek biçimde konumlandırılmasının gürültü ile mücadelede daha faydalı olduğu bilinmektedir. Yolun şekline, yol şevine, bitki örtüsünün çeşidine, yeşil kuşağın genişliğine bağlı olarak gürültü seviyesinde azalma olmaktadır. Ayrıca böyle bir yeşil kuşak civarda yaşayanların trafik gürültüsünden ve görüntü kirliliğinden rahatsızlıklarını önemli ölçüde azaltmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Veysel Kodalak ayrıca gidiş geliş ve refüjlerde ağaçlandırma imkanı olan yollarda yapılan çalışmalarla geceleri karşı istikametteki araçların farlarının sürücüler üzerindeki olumsuz etkilerinin de önlendiğini belirtti.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.