Doğa MücadelesiManşetYerel

Ordu sahil düzenleme projesini bilirkişi uygun görmedi

0

Ordu Çevre Derneği’nin (ORÇEV) Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Altınordu ilçesinde deniz dolgusu ve kıyı düzenleme projesine açtığı davada Bilirkişi Heyeti raporu mahkemeye sunuldu.

Raporda Melet Irmağı ağzına planlanan iki mendireğin yapılmasından kaynaklı sorunlar yaşanacağı belirtilerek projenin uygun olmadığı vurgulandı.

‘Haklılığımız yeniden tescillendi’

Bilirkişi Heyeti raporu hakkında bilgi veren ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, “Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Altınordu ilçesinde kıyı düzenleme ve deniz dolguları için açtığımız davalar derneğimiz lehine sonuçlanıyor. Kıyı düzenleme ve dolgu projesini parçalanarak yapılmak istenmiş ve üç parçaya ayrı ayrı açtığımız davalardan biri lehimize sonuçlandı, ikisi hakkında Ordu İdare Mahkemesi lehimize karar verdi ve dava üst mahkemede devam etmektedir” dedi.

Şu an devam eden davanın da parçaların bütününe yönelik bir dava olduğunu belirten Özbucak, “Daha önce de Bilirkişi Heyeti raporları lehimize hazırlanmıştı ancak itirazlar nedeniyle yenilendi. Heyet haklılığımızı yeniden belirten yeni raporlarını mahkemeye sundu” ifadelerini kullandı.

‘Akıntıyı engelleyecek’

Raporun içeriği hakkında da bilgi veren Özbucak, “Bilirkişi Heyeti yedi alanda inceleme yaptı. Melet Irmağı ağzına yapılmak istenen mendireklerinden biri 700 metre, diğer de 590 metre boyunda planlanmaktadır. Mendireklerin doğu yönüne olan akıntıyı engelleyeceğinden batı yönünde kumların yığılacağını, doğu yönünde ise denizin kıyıyı bozacağı vurgulanmaktadır.” diyerek raporda sonuç bölümündeki bilgileri aktardı.

Ordu ili Altınordu Düz, Şarkiye, Bahçelievler, Akyazı ve Durugöl mevkiilerinde Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından yapılması planlanan ‘Kıyı Düzenleme ve Rekreaktif Dolgu’ projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” verilmişti.

Projenin çevre üzerindeki olumsuz etkileri hakkında hazırlanan 26 Mart 2021 havale tarihli bilirkişi raporuna yapılan itirazlar ile dosyaya sunulan teknik rapor ve belgeler yeniden incelenmişti.

ÇED raporu yeterli değil

Yeni raporda “Çevre Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı’nın;

  • Harita Mühendisliği açısından yerinde olduğu,
  • Biyoloji uzmanlığı açısından yerinde olduğu,
  • Çevre Mühendisliği açısından yerinde olduğu,
  • Kıyı birimleri açısından yerinde olmadığı,
  • Ulaşım ve trafik planlama açısından yerinde olmadığı,
  • Jeoloji Mühendisliği açısından yerinde olmadığı,
  • Şehir Planlama açısından yerinde olmadığı belirtildi.

Bilirkişi Heyeti raporunun yeniden lehlerine çıktığını belirten Özbucak, “Karar verici mahkemedir. Mahkemenin, raporu dikkate alacağına inanıyoruz. Projenin kıyıya ve denizimize zarar vermeden iptal edilmesini bekliyoruz. Doğamızın, sularımızın, denizimizin koruyucusu Ordu İdare Mahkemesi olacaktır. Buna inanıyoruz” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.