Hayvan HaklarıManşet

Orca Lolita’nın 52 yıllık esareti bitiyor

0
50 yılı aşkın bir süredir, ABD‘nin Florida eyaletindeki Miami Seaquarium‘da esaret altında tutulan Orca Lolita, Pasifik Okyanusu’na geri gönderilmeye hazırlanıyor. 

57 yaşındaki Lolita, 1970 yılında, dört yaşındayken annesi ve yedi kardeşinin yanından Seaquarium’da gösteri yapmak için okyanustan alınmıştı. Lolita için Miami Seaquarium 5.500 Euoro ödemişti.

Söz konusu tesis, birçok hayvanın ölümüyle gündeme geldi. 24 metre uzunluğundaki ve on metre genişliğindeki Lolita’nın tankı, “Dünyanın en küçük Orca tankı” olarak biliniyor. Kendisinin sadece dört katı büyüklüğündeki tankta yaşamaya zorlanan Orca, geçen yıl hastalanana dek gösteri yapmayı sürdürdü. 

Şimdi, onu annesinin hâlâ yaşadığına inanılan okyanusa geri döndürmek için anlaşma sağlandı.

Washington‘daki yerli Lummi kabilesinin yaşlılarından, kendini balinanın özgürlüğünü korumaya adamış, kar amacı gütmeyen Friends of Toki’nin yöneticilerinden Raynell Morris, “Kaçırıldığında dört yaşındaydı. Avlanmayı yeni öğreniyordu. Yani ailesinin şarkısını biliyor, hatırlayacaktır ama zaman alacak. Yine de okyanusa salındığında onları bulabilir” dedi.

Amerikan Futbol takımı Indianapolis Colts’un sahibi Jim Irsay de hayvanın okyanusa gönderilmesi için mali destek vereceğini açıkladı.  Taşınma sürecinin yaklaşık iki yıl sürmesi bekleniyor.

PETA

Lolita için uzun bir süredir aralarında Johnny Depp, Lindsay Lohan ve Harrison Ford gibi ünlülerin de bulunduğu çok sayıda kişi ve aktivist kampanya yürütüyordu.  Ancak hayvanın çektiği acıya nihayet son veren, ABD Tarım Bakanlığı tarafından yapılan bir teftiş oldu.

Hayvan hakları örgütü PETA‘nın Başkan Yardımcısı ve Baş Hukuk Müşaviri Yardımcısı Jared Goodman, “Bakanlığın hazırladığı rapor,  hayvanların Seaquarium tanklarında gördükleri yetersiz bakım nedeniyle acı çektiğini ve öldüğünü gösterdi” dedi.

Yunus familyasından

Orkalar,  2005 yılında nesli tükenmekte olan bir tür olarak kabul edilmişti.

Annesini bulabilecek mi?

Lolita’nın annesi olduğuna inanılan Ocean Sun adlı orka, L pod olarak bilinen klanlarının diğer üyeleriyle birlikte özgürce yüzmeye devam ediyor ve 90 yaşından büyük olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, hayvanın okyanusa geri gönderilmesinden sonra ailesini bulabileceğini umuyor.

Orca Lolita, önce uçakla Washington ve Kanada arasındaki sularda bulunan bir okyanus sığınağına nakledilecek. Burada eğitmenler ve veterinerler ona balık tutmayı öğretecek. Başlangıçta büyük bir ağ içinde kendi başına yüzecek olan Lolita’nın, uzun yüzme mesafeleri için kaslarını da geliştirmesi gerekiyor.

Lolita’yı esir tutan The Dolphin Company, Meksika, Arjantin, Karayipler ve İtalya‘da 27 park daha işletiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.