DünyaEnerjiManşet

OPEC ve OPEC+ arasındaki anlaşmazlık son buldu: Bazı ülkelerin petrol üretim kotası arttı

0

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyeleri arasındaki anlaşmazlığa son verildiği duyuruldu.

2022 yılının mayıs ayından sonra Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya’nın üretim tavan seviyeleri artacak.

Beş ülkenin petrol üretim kotası arttı

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarından oluşan OPEC+ grubunun 19. Bakanlar Toplantısı video konferans yöntemiyle gerçekleşti.

Toplantı sonrası açıklama yapan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prensi Abdulaziz bin Salman, ülkeler arasında görüş ayrılıkları olsa da birbirlerine bağlı olduklarının altını çizdi.

Toplantıda alınan kararlara göre, Birleşik Arap Emirlikleri günlük 3,5 milyon varile kadar ham petrol üretimi yapabilecek.

Bunun yanında, Suudi Arabistan ve Rusya’nın limitleri 11 milyon varilden 11,5 milyon varile çıkarıldı.

Irak ve Kuveyt’in limitleri de toplam 2 milyon varile çıktı.

Öte yandan Cezayir ve Nijerya’nın da kendi limitleri ile alakalı endişelerini dile getirdiği belirtildi.

Günlük 400 bin varil

Bu anlaşma haricinde, ağustos-aralık döneminde petrol üretiminin her ay için günlük 400 bin varil artırılmasına da karar verildi.

OPEC tarafından yapılan açıklamada, ağustos-aralık döneminde petrol üretiminin her ay için günlük 400 bin varil artırılmasına karar verildiği, 10. Bakanlar Toplantısı’nda varılan anlaşmanın süresinin ise Nisan 2022’den 31 Aralık 2022’ye kadar uzatıldığı belirtildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.