DünyaManşet

TIME’ın 2021 Yılının En Etkili 100 Kişisi listesinde Dr. Fatih Birol da yer aldı

0

TIME‘ın 2021 Yılının En Etkili 100 Kişisi listesinde Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol yer aldı.

Aynı zamanda Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Onursal Başkanı da olan Dr. Birol, listede Türkiye’den yer alan tek isim.

Dr. Fatih Birol ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Birliği Komisyonu Kıdemli Başkanı Frans Timmermans, Tesla Üst Yöneticisi Elon Musk, ABD eski Başkanı Donald Trump, Hindistan Başbakanı Narendra Modi gibi isimlerle aynı listeyi paylaşıyor.

John Kerry’den övgü dolu ifadeler

ABD Dışişleri eski Bakanı ve ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry, TIME’da yaptığı değerlendirmede Fatih Birol hakkında övgü dolu sözler söyledi:

Birol, gerçek verilerin çarpıtıldığı bir dünyada, yüksek teknolojik verileri, iyimser bir bilgi birikimi ve güçlü hitap yeteneğini ustaca bir araya getiriyor. Dünya Liderleri için güvenilir bir danışman olan Birol, karbon emisyonları azaltarak gezegenimizi kurtarmak için ne yapılması gerektiği konusunda tarafsız bir otorite. Veri odaklı yaklaşımı, temiz enerji devrimi konusunda adeta yön belirliyor.”

Kerry ayrıca, “Birol, Uluslararası Enerji Ajansı’nı (IEA) ağırlıklı olarak petrol piyasalarını izleyen bir kurum olmaktan, dünyanın önde gelen ekonomilerine enerji teknolojileri konusunda danışmanlık veren lider bir kurum haline dönüştürdü. Bu yıl IEA 2050’de sıfır emisyon hedefine ulaşmak ve iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için, hazırlığı 10 yılı bulan, ilk kapsamlı yol haritasını yayımladı. Hindistan, Çin, Endonezya ve Kolombiya’nın da dahil olduğu birçok ülke, kendisinden iklim değişikliğiyle mücadeleyi hızlandırmak ve sıfır emisyona ulaşmak için yol haritaları belirlemesini istedi. Bu hedeflere zamanında ulaşabilirsek, inanın bu sözlerin gerçeğe dönüştürülmesi, Fatih Birol’un yola rehberlik etmesi sayesinde” ifadelerini de kullandı.

Fatih Birol kimdir?

Dr. Fatih Birol, 22 Mart 1958’de Ankara’da dünyaya geldi. 1 Eylül 2015’ten beri Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı‘nda icra direktörlüğü görevini yürüten ekonomist ve enerji uzmanı Birol, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi‘nin elektrik mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını Viyana Teknik Üniversitesi‘nde tamamlayan Birol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü‘nde (OPEC) analist olarak altı yıl görev yaptı.

Dr. Fatih Birol, 1990’ların ortalarında genç bir analist olarak katıldığı IEA’nın amiral gemisi World Energy Outlook‘tan sorumlu Baş Ekonomist pozisyonuna yükseldi. Forbes tarafından enerji dünyasının en etkili insanlarından biri ve Financial Times tarafından Yılın Enerji Kişisi olarak seçildi.

Dünya Ekonomik Forumu‘nun (Davos) Enerji Danışma Kurulu’na başkanlık eden Dr. Birol, Japon İmparatoru‘nun Yükselen Güneş Nişanı; İsveç Kralı‘ndan Kutup Yıldızı Nişanı; Avusturya, Almanya ve İtalya’dan en yüksek Başkanlık nişanları dahil olmak üzere, çok sayıda devlet nişanının da sahibi.

2013 yılında Imperial College London‘dan Fahri Bilim Doktoru unvanına da layık görülen Dr. Fatih Birol, Galatasaray Futbol Kulübü‘nün ömür boyu fahri üyesi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.