Enerjiİklim KriziManşet

OPEC+ petrol üretiminde artışa devam edecek

0

OPEC’ten yapılan açıklamada, grubun mevcut petrol piyasası temelleri doğrultusunda, ocak ayı için de günlük 400 bin varil üretim artışına gitme kararı aldığı ifade edildi.

Grubun, Covid-19 salgınıyla ilgili gelişmeleri takip etmek, piyasayı daha yakından izlemek ve gerektiğinde üretim ayarlamaları yapmak için toplantılarına devam edeceği kaydedildi.

OPEC+ grubunun bir sonraki toplantısı 4 Ocak’ta yapılacak.

Üretim her ay 400 bin varil artırıldı

Salgın kaynaklı talep düşüşü nedeniyle Nisan 2020’de günlük ham petrol üretiminde yaklaşık 10 milyon varillik kesintiye giden grup, talebin toparlanma sürecine girmesiyle söz konusu üretim kesintilerini nisan ayından bu yana belirli aralıklarla hafifletmeye başlamıştı.

OPEC+ grubu, son olarak temmuz ayındaki 19. Bakanlar Toplantısı’nda aldığı karar doğrultusunda ağustos ayından bu yana günlük ham petrol üretimini kademeli olarak her ay 400 bin varil artırdı.

Salgında ilk şokun atlatılmasının ardından hızla toparlanma sürecine giren küresel ekonomi talepte artışa neden olurken, petrol fiyatları da arzın artan talep karşısında yetersiz kalmasıyla son yılların en yüksek seviyelerine ulaşmıştı.

ABD üretimi artırma çağrısında bulunmuştu

ABD, akaryakıt fiyatlarında da artışa neden olan bu durumdan sorumlu tuttuğu OPEC+ grubuna yüksek petrol fiyatlarına karşı üretimini artırma çağrısında bulunmuştu.

Üretim artışı çağrısı cevapsız kalan ABD’nin bu kez büyük petrol tüketicisi ülkelere stratejik petrol rezervlerinden koordineli satış önerisine Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve İngiltere‘den olumlu yanıt geldi ve ABD 23 Kasım’da stratejik petrol rezervinden 50 milyon varil ham petrolü kullanıma sunacağını duyurdu.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.