Türkiye

Onur Hamzaoğlu’nun ikinci duruşması

0

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Dilovası’ndaki endüstriyel kirliliğe bağlı sağlık sorunlarıyla ilgili çalışmasını kamuoyuna sunduğu için, Kocaeli Büyük Şehir Belediye Başkanı tarafından “halkı paniğe sürüklemek” suçlamasıyla 2011 başında savcılığa şikayet edilmişti. Ayrıca yerel basında Hamzaoğlu’na yönelik hakaret içeren bir takım açıklamalar yer almıştı. Hamzaoğlu’nun Belediye Başkanı aleyhine açtığı hakaret davasının ilk duruşması da 30 Mayıs 2011 tarihinde Kocaeli Adliyesi‘nde gerçekleştirilmiş ve ardından da geniş bir katılımla “akademik Özgürlük ve Toplumsal Sorumluluk Forumu” yapılmıştı.

Davanın ikinci duruşması 15 Eylül günü saat 11:00′de yine Kocaeli Adliye‘sinde görülecek. Meslektaşları, dostları ve bilim insanları Hamzaoğlu için internet üzerinden “Onur’umuzu savunuyoruz” sloganıyla yürüttükleri kampanyayla herkesi duruşmaya katılıp, Hamzaoğlu’na destek vermeye davet ediyor.

Davalık çalışma neler söylüyor?

Prof. Dr Onur Hamzaoğlu, 2005 yılında “Endüstri Yoğun Bölgelerde Yaşayanlarda Ölüm Nedenleri: Dilovası Örneği” isimli çalışmasının sonuçlarını yayınladı ve kansere bağlı ölümlerdeki aşırılığı gözler önüne serdi. Bu çalışmasını yerel ve ulusal bilim çevreleri ve siyasi otoriteler ile paylaştı. Çözüm önerilerini 2006’da TBMM’ye sundu.

Hamzaoğlu benzer bir çalışmanın sonucunu 2011 yılının ilk günlerinde kamuoyuyla paylaştı. Buna göre annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakalarında bazı ağır metaller ve eser elementler saptandı. Hamzaoğlu bu araştırmayı Kocaeli Üniversitesi’nde Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Tıbbi Genetik Anabilim Dallarından akademisyenler ile birlikte yürüttü, araştırma üniversitenin bilimsel araştırma fonu tarafından desteklendi.

Hamzaoğlu yargılanacak mı?

Belediyenin şikayeti üzerine, savcılık hazırladığı dosyayı, incelenmek üzere Kocaeli Üniversitesi Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderdi. Üniversite izin verdiği taktirde Hamzaoğlu, TCK’nın 213. Maddesi uyarınca 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.