Onur Hamzaoğlu’nun ikinci duruşması

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Dilovası’ndaki endüstriyel kirliliğe bağlı sağlık sorunlarıyla ilgili çalışmasını kamuoyuna sunduğu için, Kocaeli Büyük Şehir Belediye Başkanı tarafından “halkı paniğe sürüklemek” suçlamasıyla 2011 başında savcılığa şikayet edilmişti. Ayrıca yerel basında Hamzaoğlu’na yönelik hakaret içeren bir takım açıklamalar yer almıştı. Hamzaoğlu’nun Belediye Başkanı aleyhine açtığı hakaret davasının ilk duruşması da 30 Mayıs 2011 tarihinde Kocaeli Adliyesi‘nde gerçekleştirilmiş ve ardından da geniş bir katılımla “akademik Özgürlük ve Toplumsal Sorumluluk Forumu” yapılmıştı.

Davanın ikinci duruşması 15 Eylül günü saat 11:00′de yine Kocaeli Adliye‘sinde görülecek. Meslektaşları, dostları ve bilim insanları Hamzaoğlu için internet üzerinden “Onur’umuzu savunuyoruz” sloganıyla yürüttükleri kampanyayla herkesi duruşmaya katılıp, Hamzaoğlu’na destek vermeye davet ediyor.

Davalık çalışma neler söylüyor?

Prof. Dr Onur Hamzaoğlu, 2005 yılında “Endüstri Yoğun Bölgelerde Yaşayanlarda Ölüm Nedenleri: Dilovası Örneği” isimli çalışmasının sonuçlarını yayınladı ve kansere bağlı ölümlerdeki aşırılığı gözler önüne serdi. Bu çalışmasını yerel ve ulusal bilim çevreleri ve siyasi otoriteler ile paylaştı. Çözüm önerilerini 2006’da TBMM’ye sundu.

Hamzaoğlu benzer bir çalışmanın sonucunu 2011 yılının ilk günlerinde kamuoyuyla paylaştı. Buna göre annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakalarında bazı ağır metaller ve eser elementler saptandı. Hamzaoğlu bu araştırmayı Kocaeli Üniversitesi’nde Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Tıbbi Genetik Anabilim Dallarından akademisyenler ile birlikte yürüttü, araştırma üniversitenin bilimsel araştırma fonu tarafından desteklendi.

Hamzaoğlu yargılanacak mı?

Belediyenin şikayeti üzerine, savcılık hazırladığı dosyayı, incelenmek üzere Kocaeli Üniversitesi Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderdi. Üniversite izin verdiği taktirde Hamzaoğlu, TCK’nın 213. Maddesi uyarınca 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR