Editörün SeçtikleriLGBTİ+ManşetVideo

[Onur Ayı Özel] Merih Beler-Meriç Doğan: Lubunya sokakta, hep birlikte buluşalım

0

Onur ayı özel programlarımızın son bölümünde 29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi gönüllüleri Meriç Doğan ve Merih Beler ile birlikte onur ayını, onur haftası etkinliklerini ve son zamanlarda LGBTİ+ öznelerin yaşadıklarını konuştuk.

Meriç Doğan, bu seneki onur ayı için, “Sokak açık, sokağa çık” derken, Meriç Beler de “Lubunya sokakta, hep birlikte buluşalım. Hep birlikte online etkinliklerde de buluşalım. Çünkü konuşulacak çok şey var. Birlikte edinebileceğimiz çok fazla deneyim var” dedi.

‘Sokak en güçlü ve en yakın hissettiğimiz tema oldu’

2021 yılının onur ayının temasının neden sokak olduğunu açıklayan Merih Beler, sokağın hareketin başladığı yer olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

Her sene açık çağrıyla belirliyoruz temayı. Önce öneriler toplanıyor, sonra bir havuz oluşturuluyor. Birkaç hafta boyunca belli periyodlarla komite içerisinde bir elekten geçiyor. Etkinliklerle nasıl bağdaşır, nasıl uyumlu hale getirilir? Hafızamızla, LGBTİ+ hareketiyle, nasıl bağlantı kurulabilir? Buna göre belirleniyor. Sokak da en güçlü ve en yakın hissettiğimiz, en çok anlam çıkarabildiğimiz tema oldu. Yine önerilerden gelen bir tema önerisiydi.

Sokak, baktığımızda hareketin başladığı yer. Hareketin devamında da her sene 8 Mart olsun, 25 Kasım olsun, Onur Haftası olsun temas halinde kaldığımız bir yer. Hepimiz için de anlamı olan bir yer şeklinde gelişiyor.”

Onur haftası etkinlikleri

Onur haftasında LGBTİ+ öznelerin sokakta kurdukları bağlarla ilgili etkinlikler olduğunu söyleyen Meriç Doğan, bu etkinliklerle “hem tarihsel açıdan bakıp hafızamızı yoklamak, hem sokakla kurduğumuz ilişkinin şu anda nerede olduğunu görmenin” amaçlandığını kaydetti.

Merih Beler de etkinliklerin hepsinde “görünmez, gölgede kalan alanların aydınlığa çıkarılmaya çalışıldığını” söyledi.

Yaklaşık 56 etkinliğin olduğu onur haftası programına ve etkinlik kayıt linklerine buradan ulaşabilirsiniz. Etkinliklere katılabilmek için kayıt olmak gerekiyor.

‘Birbirimizi çok özledik’

Son bir senede LGBTİ+’ların yaşadıklarıyla ilgili konuşan Meriç Doğan, birbirlerini çok özlediklerini ifade etti ve son zamanlarda yaşanan kısıtlamaların özellikle gece hayatında çalışan LGBTİ+’ları oldukça etkilediğini de vurguladı:

Birbirimizi çok özledik. Kısıtlamaların çoğunluğu gece hayatını da kapsayan bir yerden oluyor. Zaten gece hayatında çalışan çok sayıda emekçi lubunya var. Onlara baya etki etti.

Birbirimizi gerçekten çok özlediğimizi düşünüyorum. Bu artık ekran başlarından yapabileceğimiz bir eşiği aştı gibi geliyor bana.”

You may also like

Comments

Comments are closed.