DünyaManşetSağlık

Omicron varyantı hızla yayılıyor, ülkeler tedbirlerini artırıyor

0

Koronavirüsün mutant geçirmiş hali Omicron varyantı hızla yayılmaya devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), varyantın 89 ülkede tespit edildiğini duyururken, örgüt varyantın olduğu bölgelerde Omicron vakalarının 1,5 ile 3 gün içinde ikiye katlandığını ifade etti. Ülkeler, yeni varyanta karşı önlemlerini artırdı.

Ülkelerin aldığı tedbirler

Avusturya varyanta karşı üç aşı şartı getirirken, Avrupa’nın tanıdığı aşılardan olmayanlar ülkeye ancak karantina şartıyla alınacak. İki aşılı olanlar ayrıca negatif PCR test sonucu vermek zorunda. Aksi halde, kamu hizmetlerinden yararlanamayacak, restoran, bar, sinema, tiyatro gibi yerlere giremeyecekler. Yeni kurallar bugün itibariyle başlıyor.

Almanya‘da ise aşı olmayanlar artık restoranlara, kapalı mekanlara alınmayacak. Hızlı testlerin geçerlilik süreleri 24 saate indirildi. Sağlık çalışanlarına aşı şartı getirildi.

Hollanda, ocak ayı ortasına kadar kapanma kararı aldı. Noel ve yeni yılda ise ailelere başka ailelerle buluşma yasağı getirildi. Bir aile, en fazla iki kişi kabul edebilecek. Noel ve yılbaşı arası ziyaretçi sayısı dördü geçemeyecek. Sadece Amsterdam’da vaka sayıları, üç günde ikiye katlanıyor.

Danimarka‘da da dünden itibaren kısıtlamalar getirilirken, tiyatro, sinema, eğlence mekanları ve spor yerleri kapatıldı. Restoranlar en geç 23.00’e kadar açık olacak. Kurallar, ocak ayı ortasına kadar devam edecek.

Vakaların yüzde 60’ının Omicron kaynaklı olduğu Birleşik Krallık‘ta sadece cumartesi günü 10 bin 59 omicron varyantlı vaka tespit edildi. Ülkede kapanma kararına ve sıkı kurallara devam ediliyor.

Fransa’da üçüncü aşıyı olma süresi dört aya indirdi. Sağlık ve itfaiye personeli için üçüncü aşı şartı getirildi. Birkaç gün önce 5-11 yaşındaki çocuklar için aşılama başladı.

Türkiye‘de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, biri İstanbul’da, beşi İzmir’de olmak üzere toplam altı kişide Omicron varyantı tespit edildiğini açıklamıştı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir’de Omicron varyantı tespit edilen ve evde tedavi gören beş kişinin hastalığı hafif semptomlarla atlattıklarını ve sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti.

Varyantın semptomları

Omicron’a yakalanan 43 hastanın mercek altına alındığı Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) raporunda en sık görülen semptomlar hakkında bilgi verildi.

Raporda öksürük (yüzde 89), yorgunluk (yüzde 65) ve tıkanıklık veya burun akıntısı (yüzde 59) en yaygın üç semptom olarak sıralandı.

Söz konunu raporda nefes darlığı (yüzde 16), ishal (yüzde 11) ve tat veya koku kaybı (yüzde 8) da nadir görülen semptomlar olarak listelendi.

Uzmanlar, iki doz aşının Omicron varyantı üzerinde etkisinin düştüğünü ve üçüncü doz aşının kısa vadede Omicron üzerinde etkili olacağını vurguladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.