DünyaManşet

Ölümcül yangınlarla mücadele eden Kaliforniya’da can kaybı artıyor

0

Kaliforniya eyaleti tarihindeki en ölümcül yangınlarla mücadele ediyor.

Geçen hafta başlayan orman yangınlarında ölü sayısı 42’ye yükseldi, 228  kişi için kayıp ilanı verildi.

Eyaleti kuzeyden güneye saran ve 16 noktada devam eden orman yangınları nedeniyle 250 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.

Orta sınıf ailelerden Hollywood ünlülerine kadar bölgede yaşayan tüm sakinleri etkileyen yangınların en az 7 bin 100 eve hasar verdiği ve 15 bin yapıyı tehdit ettiği aktarılıyor.

Oyuncu Gerard Butler yanan evinin önünde selfie çekerek Instagram hesabında paylaştı

Eyaletin kuzeyinde, San Francisco’nun 274 kilometre kuzeybatısında başlayan ve Camp Fire ismiyle anılan yangınlar 450 kilometrekarelik bir alanı etkisi altına aldı ve 26 bin nüfuslu Paradise kasabasını yok etti.

Daha güneyde ise, 336 kilometrekareye yayılan ve Los Angeles bölgesini tehdit eden Woolsey yangını Malibu’ya doğru ilerledi.

Evi yanan Neil Young, ABD Başkanı Donald Trump’ı suçlayarak orman yangınları konusundaki politikasını eleştirdi.

Trump Pazartesi günü bölgeyi büyük felaket alanı ilan etti

Başkan Trump, Kaliforniya Valisi Jerry Brown‘ın talebi üzerine Pazartesi günü bölgeyi büyük felaket alanı ilan ederek federal bütçeden acil durum fonunun aktarılmasını sağladı.

Kaliforniya Valisi Jerry Brown, güçlenen rüzgarların yangının yayılmasında etkili olduğunu belirterek ABD Başkanı Donald Trump’ı bu olayı büyük bir afet olarak ilan etmesi çağrısı yapmıştı. Trump ise Twitter üzerinden “kötü orman yönetimi” açıklamasında bulunmuş ve federal bütçeyi kesmekle tehdit etmiş. “Her yıl milyarlarca dolar veriliyor, bu da çok sayıda can kaybına neden oldu, hepsi de ormanların kötü yönetiminden dolayı. Artık çözüm ya da daha fazla FED ödemesi yok!” diyen Trump’a Kaliforniya Profesyonel İtfaiyeciler Sendikası Başkanı (CPF) Brian Rice cevap vermişti.

Açıklamayı tehlikeli derecede yanlış bulduğunu belirten Rice, orman yangınlarının sadece ormanlık alanlarda değil, nüfusun bulunduğu açık alanlardaki bitki örtüsü, şiddetli rüzgar, düşük nem ve kıvılcımlar ile yayıldığını; Kaliforniya’daki ormanların yaklaşık yüzde 60’ının federal yönetim ve diğer üçte ikisinin ise özel kontrol altında olduğunu, bu kaynakları orman yönetiminden uzaklaştırmayı seçenin Kaliforniya değil, federal hükümet olduğunu söylemişti. Vali Sözcüsü Evan Westrub ise Trump’ın açıklamalarını “budalaca ve bilgisizce” diye tanımlamıştı.

Meteoroloji uzmanları, tehlikeli koşulların gelecek hafta da devam edeceğini söylerken, itfaiye görevlileri alevlerin yayılmasına yol açan sert rüzgarların bir süreliğine geçici olarak durmasından faydalanacaklarını belirtiyor.

Kuraklığın yanı sıra insan faktörüne de dikkat çeken iklim araştırmacıları, çoğu zaman gelişi güzel şekilde ormanda yere atılan sigara izmaritleri ya da söndürülmeyen mangal ve kamp ateşlerinin de, büyük felaketlere neden olduğunu hatırlatıyor.

 

(CBS News, The Guardian, BBC Türkçe, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.