Hayvan HaklarıManşet

Okumasını bilene: Kedilerin 276 farklı yüz ifadesi varmış

0

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, kediler birbiriyle etkileşime girerken 276 farklı yüz ifadesi kullanıyor.

Los Angeles’ta bulunan Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) araştırmacıları kedilerin birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları farklı yüz ifadelerini inceledi.

Sonuçları Behavioural Processes dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında, bilim insanları 53 ‘British Shorthair’ cinsi yetişkin kediyi, Ağustos 2021’den Haziran 2022’ye kadar, neredeyse bir yıl boyunca takip etti; kedilerin birbiriyle etkileşime girdiğinde ortaya çıkan ‘yüz sinyallerini’, yüz kaslarındaki hareketlerin sayısına ve türlerine bakarak inceledi.

Araştırmada, kediler arası 186 etkileşimi kaydedildi.  413 erkek, 275 dişi kedinin ürettiği 688 yüz sinyalinin incelenmesi sonucunda hayvanların birbiriyle etkileşime girdiğinde 276 farklı yüz ifadesi kullandığı ortaya çıktı.

Dostça ve saldırgan ifadeler

Kaydettikleri her ifadeye bir anlam yükleyemeseler de araştırmacılar, kodlanan ifadelerin yüzde 45,7’sinin dostça, yüzde 37’sinin saldırgan olduğunu tespit etti.

Buna göre kulakları ve bıyıkları öne doğru hareket etmiş ve gözleri kapanmış kediler dostane, göz bebekleri küçülmüş ve kulakları kafasına doğru yaslanmış kedilerse saldırgan. Nefes alma ve esneme gibi biyolojik süreçlerle ilişkili kas hareketleri araştırmaya dahil edilmedi.

İnsanlarla ortak ifadeleri var

Çalışma ayrıca, kedilerin insanlarla bazı ortak ifadelere sahip olduğunu da ortaya çıkardı. Bunları insanlarla birlikte yaşadıkları 10 bin yıllık geçmişlerinden almış olabilecekleri düşünülüyor.

Araştırmanın yazarlarından Brittany Florkiewicz, evcilleşmenin kedilerin yüz sinyallerinin gelişimi üzerinde önemli etkisi olduğunu belirtti. Kedilerin insanlarla iç içe yaşadıkları için sosyal açıdan daha toleranslı olduklarını belirten Florkiewicz, bu nedenle daha fazla yüz ifadesine sahip olduklarını ancak 267 yüz ifadesi tespit ettiklerinde şaşırdıklarını söyledi.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, insanın en yakın akrabası şempanzeler yaklaşık 357 farklı yüz ifadesine sahip.

You may also like

Comments

Comments are closed.