EğitimManşetTürkiye

Öğretmenler yurt çapında iş bıraktı: İstanbul’da polis müdahalesi

0
Fotoğraf: Evrensel

14 eğitim sendikasına üye on binlerce öğretmen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı bugün iş bıraktı.  Sendikalar, sınavla öğretmenlerin parçalanmasına hizmet edecek, mülakat gibi uygulamalarla onları ayrıştıracak bir ortamın yaratıldığının altını çiziyor.

İş bırakma eylemine katılan 14 eğitim sendikası şöyle:

Eğitim-İş, Eğitim Sen, Teç-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim Gücü-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, Eksen Eğitim-Sen, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-Sen.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “60 yıllık özlem” olarak tanımladığı Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitim sendikalarına göre öğretmenler arasındaki eşitsizliği derinleştirecek.

Öğretmenlerin eylemine pek çok veli de çocuklarını okula göndermeyerek destek verdi. Eyleme sosyal medyadan da destek yağdı. Twitter’da #öğretmeninyanındayım etiketiyle binlerce mesaj paylaşıldı. Pek çok okulda ise okul idareleri sınıf birleştirerek derslere devam etti.

İstanbul’da polis müdahalesi

İstanbul Çemberlitaş’ta bir araya gelen Eğitim-Sen’li öğretmenlerin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürümeleri polis tarafından engellendi. Polis öğretmenlere müdahale etti.

Türkiye’de öğretmen maaşları ortalama 10-11 bin lira civarında seyrediyor. Buna ek ders ücretleri eklendiğinde maaşlar bir miktar artsa da her öğretmenin ek ders geliri bulunmuyor. Memurluktaki kıdemleri ya da çocuk sayısı gibi etkenlerle maaşlar cüzi seviyede oynasa da çift öğretmen maaşlı dört kişilik bir hanenin geliri, yoksulluk sınırına erişemiyor.

Anadolu Eğitim Sendikası’nın verdiği bilgiye göre, 10 yıl önce Türkiye’deki öğretmenlerin maaşı 977 dolar iken şimdi 512 dolar.

Tüm yurtta eylem

Ankara Ulus’ta Atatürk Heykeli önünde bir araya gelen öğretmenler, “Mesleğimizin onuru öğrencilerimizin geleceği için iş bıraktık” ve “Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin, kariyer hiyerarşisine hayır. Eşit işe eşit ücret” pankartı arkasında, “Zafer direnen emekçisinin olacak”, “Sermayeye değil eğitime bütçe” sloganları attı.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul da burada yaptığı konuşmada, bugün okulların ‘direnen ve onurlu’ öğretmenlerin yokluğuyla açıldığını ifade ederek, “Bugün ders zili çalmadı. Öğrenciler öğretmenlerini bekledi. Direnen ekonomik sosyal hakları için mücadele eden öğretmenlerini bekledi” dedi. Kurul şunları kaydetti:

“Bugün dersimiz sosyal demokratik haklar dersi. Hakları için mücadele eden öğretmenler, kamusal bilimsel laik anadilde eğitimi direne direne kazanacağız. 14 eğitim sendikası yan yana geldi. Bu bir başlangıç. Olağanüstü hal dönemimin sessizliğini kıracağız. Öğretmenlerle, tüm eğitim emekçileriyle mücadeleye birlikte büyüteceğiz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın KESK, yaşasın Eğitim-Sen”

Başta İstanbul, Ankara, İzmir,  Adana, Bursa, Ordu, Denizli olmak üzere, Türkiye’nin bütün illerinde eylem yapan 14 sendikanın ortak talepleri şöyle:

  • 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,
  • Eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,
  • Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenleme yapılması,
  • Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,
  • Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,
  • Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,
  • Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.