ManşetTürkiye

Öğrencilere polisten sert müdahale

0

İstanbul’da düzenlenen Yükseköğrenim Kongresi’ne alınmayan temsil edilmediklerini ileri süren öğrenciler, kongreyi protesto edince polisin şiddetli müdahalesi ile karşılaştı. Öğrencilere su ve gaz bombalarıyla müdahale eden polis, gözaltına aldıklarına kelepçe taktı.

Beşiktaş ve Dolmabahçe’de toplanan öğrenciler, ”Uluslararası Yükseköğretim Kongresi: Yeni Yönelişler ve Sorunlar” konulu kongrenin yapıldığı Swissotel’e doğru iki koldan yürüyüşe geçti.

Öğrenciler otelle çıkan cadde üzerine geldiğinde barikat kuran polis tarafından ilerleyişleri engellendi.

Yaklaşık 250 kişilik grup, basın açıklamasının ardından oturma eylemine başladı.

Görüşmeler sonucunda grubun otele kadar yürümesine izin verilmemesi üzerine Eğitim-Sen İstanbul 6 Nolu Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. İsmet Akça tarafından bir açıklama yapıldı.

Üniversiteler için özgür ve demokratik bir süreç istediklerini belirten Akça, şunları söyledi:

”Bu süreç, tüm üniversite çalışanlarının, öğrencilerin karar mekanizmalarına katıldığı bir yönetsel özerkliği ve kamu kaynaklarıyla finanse edilen ve bu kaynakların kullanımının üniversite bileşenlerinin katılım ve denetimine açık olduğu bir yapıyı gerektiriyor. Biz kamusal, demokratik, özgür, bilimsel üniversite talebini savunmak ve üniversiteyi üniversite olmaktan çıkaracak saldırılara karşı koymak üzere önümüzdeki dönemde başta tüm üniversite bileşenleri olmak üzere tüm emek ve demokrasi güçlerini ortak mücadeleye davet ediyoruz.”

Eyleme katılan öğrenciler adına açıklama yapan Aysima Karçaaltıncaba da üniversitelerde muhalif gücü bastırmak için akademinin üzerinde büyük bir baskı oluşturulduğunu, yüzlerce akademisyenin YÖK tarafından soruşturulduğunu söyledi.

Açıklamaların ardından grup, ”YÖK kalkacak, polis gidecek”, ”Sermaye defol, üniversiteler bizimdir” şeklinde slogan atmaya başladı.

Polis, grubu dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombası kullandı. Bazı protestocuları gözaltına aldı. Olaylar sırasında yola atılan gaz bombaları, yurttaşlara zor anlar yaşattı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.