Hafta SonuManşet

Öğrencilerden sağlıklı bir abur cubur tarifi: Kıyam – Buket Acar ve Simaynur Özkan

0

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bununan ve 9 yıldır Eko Okullar Projesi‘nde yer alan Orhaniye İnci Narin Yerlici Ortaokulu‘nda görev yapan Cihan Şen öğretmenimizin öğrencileri ile yaptığı çalışmalara Yeşil Gazete’de daha öncede yer vermiştik. Öğrencilerin Yeşil Önlük projesi kapsamındaki sağlıklı beslenme çalışmaları hakkında Cihan Şen öğretmenimizin bize gönderdiği mektubu aynen yayınlıyoruz.

***

Merhaba,

Okulumuzda Eko Okullar Projesini yürütüyoruz. Sağlıklı Yaşam konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda sağlıklı beslenmeyle ilgili çeşitli çalışmalarımızda oldu. Proje öğrencilerimizle el yapımı pizza, fırında patates, kırma zeytin, yoğurt, salata gibi yiyecekleri Yeşil Önlük ismini verdiğimiz bir küçük projeyle kendimiz yaptık.

65

Yeşil Önlük adını verdiğimiz çalışmamızda, okul çıkışlarında proje öğrencilerimize sağlıklı, yerel olarak üretilmiş ve mevsiminde olmasına özen gösterdiğimiz yiyecekler hazırlamayı öğretiyoruz. Tabi önce bu kavramlar öğrencilerimize ayrıntılı olarak anlatılıyor.

Bir örnek olması açısından; köy bazlama ekmeğini ortadan ikiye ayırıp pizza hamuru yerine kullanıyoruz. Üzerine ev yapımı salça, zeyinyağı karışımı sürüp mümkün olduğunca az hazır gıda kullanarak pizza hazırlıyoruz. Hazırladığımız ürünlerden okulda Ekolojik Gıda Kermesi düzenleyip elde ettiğimiz gelirle okula fırın bile aldık. Kermeslerde, yiyeceklerin içeriklerini de ayrıntılı belirterek kermesten yiyecek alanların bu konuya dikkatini çekmeye çalıştık. Yoğurt ve sofralık zeytin yapımı, cips yerine fırında patates gibi tarifleri de uyguladık. En son kıyam ve aşure yaptık. Böylece çocukların yoğun tükettiği gıdalara sağlıklı alternatifler üreterek sağlıklı beslenme, tüketim alışkanlığı edinmelerini amaçlıyoruz.

61

Abur cubur yemeyi seven çocuklara örnek olması adına proje öğrencilerimizle köyümüzde Kıyam, Muğla’da ise çıtırmık denilen bir tatlıyı yapıp video kaydını aldık.

Kıyam tarifi ayrıca Yeşil İnci dergimizde de aşağıdaki şekilde yazı olarak yer alacak. Yazı Buket Acar ve Simaynur Özkan‘a ait.

İçindekileri bildiğimiz tatlı: Kıyam

Acıktığımda marketten kola, cips, çikolata, bisküvi, jelibon ve gofret alırdım. Eve gelir karnımı doyurduğumu sanırdım. Sabah uyandığımda yüzümde sivilceler çıkardı. Bunların sebebi cips ve çikolata oldu, kısacası abur cubur. Cips yağlı olduğu için yüzümde sivilceler oluşturdu. Her acıktığınızda sizde böyle mi yaparsınız? Annem beni görür ve her zaman kızardı.

62

Onbeş tatile girmiştik. Bir akşam evde otururken canım sıkılmaya başladı ve bir şeyler yemek istedim. Hemen anneme kek gibi bir şeyler yapayı önerdim. Annem “kıyam yapalım” dedi. Anneme kıyam bir kek türü mü diye sordum ve anlatmaya başladı. Balla yapılan bir tatlıymış, balı pek sevmesemde denemek istedim.. Sonra ondan tarifini aldım. Şimdi size sağlıklı bir atıştırma anlatacağım. Adı Kıyam. İçinde bal ve susam ve çerezler var. Yapılışı da çok basit:

64

İlk önce susamı beş dakika kadar kokusu burnumuza iyice gelinceye kadar kavururuz. Sonra küçük parçalar halindeki ceviz-badem-fıstık-fındık karışımını da ekleyip bir süre daha kavurmaya devam ederiz. Balı ekleyip kaynayıp koyulaşana kadar bekliyoruz. Beş dakika dinlendikten sonra bor cama döküp soğumasını bekliyoruz. Dolapta hatta derin dondurucuda iyice soğutursak sonrasında parça parça kesebiliriz. Artık yiyebiliriz!

Kıyam markette satılan krokana benziyordu. Tadı da çok güzeldi.  Bal bize enerji verir ve güçlendirir. Şeker bulunmadığı için sağlıklıdır. Bundan sonra umarım ki siz de benim yaptığım hataları yapmazsınız. Marketten içindekileri bilmediğiniz ürünleri almazsınız. Jelibonların ambalajlarına baktığınızda anlamını bilmediğimiz kelimeler var ama kıyama baktığımızda bal susam ve çerezler var. Umarım bunan sonra marketten zararlı yiyecekler almazsınız. Sağlıklı beslenir ve dinç kalırsınız. Annem bizim abur cuburumuz bunlardı dedi ve yemeğe başladık.”

 

Buket Acar ve Simaynur Özkan

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.