EğitimManşetTürkiye

Öğrenci kredisinde yeni düzenleme: Gecikme zammı ve faizi indiriliyor, borçlar yapılandırılacak

0
Öğrenim kredisinin borçları yeni yapılandırma ile taksitlerle ödenebilecek. 5 milyon kişinin faydalanması beklenen yapılandırma, anaparaya eklenen gecikme zammı ve faizinde indirim sağlıyor. 

Posta Gazetesi‘nin aktardığına göre, AKP tarafından TBMM‘ye sunulan vergi ve prim borçlarına ilişkin yeni yapılandırma paketi, üniversite döneminde aldığı kredi ödeyemeyen yaklaşık beş milyon mezunu da ilgilendiriyor.

Tasarıyla Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) olan öğrenim ve katkı kredisi borçları da yapılandırmadan yararlanabilecek. 30 Nisan 2021 tarihinden önceki borçlar kapsamda olacak.

Anapara’da indirim yok

Düzenlemenin hızla Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Yasa çıktıktan sonra yapılandırma başvuruları 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilecek. İlk taksit son ödeme günü 30 Eylül olarak belirlendi. Yapılandırma, anaparaya eklenen gecikme zammı ve faizinde indirim sağlıyor. Anaparada bir indirim söz konusu değil. Geciken dönem için aylık 0.35’lik Yİ-ÜFE oranı baz alınacak. Daha önce aylık yüzde 1.40’lık gecikme faizi işletiliyordu.

Yapılandırılan öğrenim kredisinin tamamı ilk taksit ödeme süresinde peşin yatırılırsa, anaparaya eklenecek enflasyon farkının yüzde 10’u alınacak. Borç ikinci taksit süresinde kapatılırsa enflasyon farkının yarısı tahsil edilecek.

Borç, ödemeleri iki  ayda bir olmak üzere 18 taksitte (36 ayda) kapatılabilecek. Taksit faizi, enflasyon farkı ile belirlenen borcu altı taksitte kapatanlar için yüzde 4.5, 9 taksitte ödeyenler için yüzde 8.3, 12 taksitte yatıranlar için yüzde 10.5, 18 taksitte ödeyenler için de yüzde 15 olarak belirlenecek.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.