EğitimManşet

ODTÜ’de ‘rant yolu projesi’: Bu yol halkın yararına değil

0

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski Başkanı Melih Gökçek’in döneminde başlatılan ve tepkiler nedeniyle durdurulan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yolu projesine yeniden başlanmasının yankıları sürüyor. ABB iş makinelerinin ODTÜ arazisine girdiğine ilişkin haberleri yalanlarken ODTÜ mezunları ve öğrencileri bir eylem gerçekleştirerek “ABB’nin açıklamaları asılsızdır, manipülatiftir” dedi. Eğitim-Sen tarafından yapılan açıklamada da ABB’nin açıklaması yalanlandı.

ABB Başkanı Mansur Yavaş‘a bağlı belediye araçlarının arazide yeniden çalışmaya başladığının duyurulmasının ardından tepkilerin gelmesiyle Belediye tarafından bir açıklama yapıldı. ABB’nin yaptığı açıklamada ODTÜ’ye ait ormanlık alana giren iş makinelerinin  ODTÜ arazisi içinde olmadığı belirtildi.

‘ODTÜ arazisinde yapılacak tünel çalışmasının iptali için çeşitli girişimlerde bulunuluyor’

Çalışmanın, Gölbaşı – Niğde Otobanı Bağlantı Yolu için yapıldığı ve bu projede ODTÜ arazisinin yer almadığı bilgisi verildi.

Ayrıca ODTÜ’den geçecek yolla ilgili olarak da şunlar söylendi:

“ODTÜ arazisinden geçecek yol ile ilgili olarak mahkeme, ‘kamu yararı gerekçesi’ ile imar planının yürürlükte olduğuna karar vermiştir. İdare hukuku gereğince, mahkeme kararının derhal uygulanması gerekmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi, mahkeme kararlarıyla planları yürürlükte tutulmasına rağmen ODTÜ arazisinde yapılacak tünel çalışmasının iptali için çeşitli girişimlerde bulunmaktadır.”

Girişimin sonuç vermemesi durumunda beş yıl önce kazı-dolgu çalışması tamamlanan, ağaç bulunmayan yol güzergahında ekolojik restorasyon yapılacağı, mevcut durumda küçük bir kısmı bölünmüş olan ODTÜ arazisinin birleştirilmesi ve yolun alta alınarak ekolojik köprü kurulması suretiyle orman alanının birleştirilmesinin hedeflendiği aktarıldı.

‘Bu yol halkın değil, Melih Gökçek’in peşkeş çektiği inşaatların yararınadır’

ODTÜ mezunları ve öğrencileri de ABB’nin yaptığı açıklamanın ardından söz konusu yolda bir basın açıklaması gerçekleştirdi:

“Daha önce ODTÜ bileşenleri olarak bu yolun bir rant yolu olduğunu ifade etmiştik. Bu yol halkın yararına değil, Melih Gökçek’in peşkeş çektiği inşaatların yararınadır. Mansur Yavaş burada araç olmadığını iddia ederek kelime oyunu yapmaktadır. Nitekim ODTÜ arazisi [ODTÜ Rektörü] Verşan Kök ve Melih Gökçek işbirliğiyle AKP’ye devredilmiş, ve bu yol yapılırken bir gecede bahsedilen araçlar yok edilmiştir. ABB’nin açıklamaları asılsızdır, manipülatiftir. ABB’nin iddialarının aksine burası ODTÜ arazidir ve biz ODTÜ’lüler olarak buradayız. Biz aylardır bu yol projesinin hem ODTÜ’ye hem Ankara’ya olan zararlarını anlatmaya çalışıyoruz. Belediye ile çeşitli kanallardan gerçekleşen görüşmelerde de Mansur Yavaş belediyesine bunların hepsini, ve bu yolu kabul etmediğimizi, rehabilite edilmesini istediğimizi belirtmiştik. Bütün ODTÜ bileşenlerini ve Ankara halkını rant yolu projesine karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.”

‘Çalışma yerinde yapılan tespit ve gözlemler gerçeğin farklı olduğunu gösteriyor’

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) tarafından da ODTÜ arazisinden geçen yol projesine ilişkin açıklama geldi:

“Söz konusu ODTÜ arazisi yolunun uzantısı olarak bilinen bir rant projesinin devam ettirilmek istenmesinin açıklanabilir hiçbir tarafı bulunmamaktadır. Her ne kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medyadan yaptığı açıklamada, yapılan çalışmanın ODTÜ arazisiyle ilgisinin olmadığı ifade edilmişse de ODTÜ bileşenlerinin çalışma yerinde yaptıkları tespit ve gözlemler gerçeğin farklı olduğunu göstermektedir.”

Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada ayrıca “Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni rant, yağma ve talan aklının ürünü olan bu projeyi bir daha gündeme gelmeyecek şekilde tamamen durdurmaya ve iş makinelerini ODTÜ arazisinden çekmeye davet ediyoruz” denildi.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.