Doğa MücadelesiManşet

ODTÜ’de 9 saatte rekor yıkım: Katliam yok diyen Melih Gökçek 4 katı ağaç dikecek!

0

Mozambik’in başkenti Maputo Belediye Başkanı David Simango ve beraberindeki heyeti makamında kabul eden ve ardından heyete ANKAPARK’ı gezdiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek gazetecilerin, ODTÜ arazisinden geçirilen yola ilişkin sorularını cevaplandırdı.

ODTÜ’ye dikilen ilk ağaç – 3 Aralık 1961

Başkan, ODTÜ’yle protokollerinde nakledilen ve kesilen ağaçların iki katını dikmeyi kabul ettiklerini, ancak dört katının ODTÜ’nün gösterdiği yerlere dikeceklerini kaydetti.

Gökçek, açıklamasına şöyle devam etti: “Protestolar tamamen ideolojik. Biz ODTÜ’yle anlaştık. Yönetim, gerekli araştırmaları kendi arasında yaptı. Sayın rektör, bizim taleplerimizin bir kısmını kabul etmedi ve değiştirilmesini istedi. Örneğin ‘Bizden aldığınız arazi kadar bize arazi vereceksiniz’ dedi. Biz de aldığımız kadar araziyi ODTÜ’ye veriyoruz. Dolayısıyla ODTÜ’nün bir arazi kaybı söz konusu değil. (‘Yeşil katlediliyor’ sorusu) Öyle bir şey yok… Buradaki ağaçlar arasında kullanılabilecek olan ağaçları, sökme makineleriyle aldık ve başka yerlere naklettik. Bazı çalı grupları ve ağaçlar var ki; bunlar ömrünü doldurmuş, cılız ve yaprakları az olan ağaçlar. Bu tip ağaçları da kesmek zorunda kaldık. Toplam olarak nakledilen ağaçların toplam sayısı, takribi dört bin civarında. Ama ben sekiz bin değil, 15-16 bin tane ağaç dikeceğim ODTÜ’ye. Ayrıca ODTÜ’nün başka ihtiyaçları varsa onları da karşılayacağız.”

ODTÜ’de yapılan ilk ağaç dikiminden – 1961

Tünel projesi

Gökçek, ODTÜ arazisinde doğu-batı istikametinde yapılacak tünele dair de şu değerlendirmelerde bulundu: “ODTÜ Rektörü Prof. Mustafa Verşan Kök’ün isteği üzerine tünel yol kararı alındı. Arazinin bazı yerlerinde ağaçlar var. Buraya da kat be kat fazlasını dikeceğiz. Ayrıca orman olan bir araziyi de onlara vereceğiz. Hem de ODTÜ’nün bitişiğinde olan bir arazi. Dolayısıyla bir sorun yok.”

Fotoğraf: Mehmet Çetin

Yol projesi için üniversite rektörlüğü, Ankara valiliği ve büyükşehir belediyesi arasında protokol imzalanmış, 9 Eylül’ü 10 Eylül’e bağlayan gece dozer ve iş makineleriyle ODTÜ arazisinde dokuz saatte büyük bir ‘ağaç kıyımı’ yapılmıştı. Yol çalışması sonrası belediye doğa tahribatıyla suçlanmıştı.

 

(Diken)

You may also like

Comments

Comments are closed.