Türkiye

Odatv davasında karar bekleniyor

0

Odatv davası, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde devam ediyor. Gergin başlayan duruşmada, tutuksuz sanıklardan İklim Bayraktar’ın ifadesi öncesi diğer sanıkların tamamı mahkeme salonundan dışarı çıkarıldı. Hakim, kararına gerekçe olarak Bayraktar’ın ağlamasını gösterdi. Talepleri dinleyen mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.

Ergenekon soruşturması kapsamında açılan Odatv davasına İstanbul Özel Yetkili 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün devam ediliyor.

Saat 10.00’da başlaması beklenen duruşma kar yüzünden bir saat ertelendi. Karlı havaya rağmen katılımın yüksek olduğu ve içeri giremeyenlerin mahkeme binası dışında bekledikleri de gelen haberler arasında. Duruşmayı CHP milletvekilleri İlhan Cihaner ve Melda Onur da takip ediyor. Bu arada, daha önceki duruşmalara da gelen Uğur Dündar’ın yine salonda olduğu bildirildi.

Mahkemeden detaylar

Saat 11.00 sularında sanıklar salona alındı. Tutuklu sanıklardan Müyesser Yıldız, girişte, “Cümleten hayırlı Cumalar” diyerek salonu selamladı.

Yalçın Küçük, Hanefi Avcı ve Nedim Şener’i kast ederek, “Diğer tanıkların ifadeleri yüzünden bana söz hakkı doğdu. Bizle ilgili çok ağır suçlamalar yaptılar. 15 dakika konuşmak istiyorum” dedi. Sinirlenen Küçük, “Ben arkadaşlara sormak istiyorum, onlara emir verdim mi, vermedim mi?” diye konuştu.

Hakim, Küçük’e, “Size konuşmanız için yeterince zaman vereceğiz” dedi.

İklim Bayraktar’ın sorgusunun ardından avukatların taleplerine geçileceğinin açıklanması üzerine Küçük’ün avukatları çapraz sorgu yapılmasını istedi.

Söz alan Hanefi Avcı ise mahkemeye teknik meselelerle ilgili bir dilekçe ve belge sundu.

Müyesser Yıldız ise yargıca Başbakan Tayyip Erdoğan‘ın gazetecilere ilişkin son açıklamaları hakkında ne düşündüğünü sordu.

Yıldız, “Sizce bu yargıya müdahale mi yoksa mahkemenize talimat mı? Ben tecavüzcü, darbeci, terörist değilim. Yalan ve üretilmiş delillerle tutulandım. Adalete tecavüz edildi. Olmayan bir örgüt yüzünden içeride yatmaktan sıkıldım” diye konuştu.

“Olmayan örgütün medya kolu olarak buarada ne yapıyoruz? Bu nasıl bir garabet? Bu Oda TV değil virüs davasıdır” diyen Uğur, TÜBİTAK’ın incelemelerini bir an önce tamamlaması gerektiğini söyledi.

Yıldız, hakimin, “Biz TÜBİTAK’ın hızlı hareket etmesi için elimizden geleni yapıyoruz” müdahalesine, “Allah razı olsun” diye yanıt verdi.

Yıldız’ın ardından Mümtaz İdil’in avukatı Tugay Topbaş söz aldı.

Topbaş, “Biz savcının tarafsız davranmadığı düşüncesindeyiz. Savcılık makamı soruşturma aşamasında sanık lehine delil toplamamıştır. Savcılık bizim savunma hakkımızı kısıtlamakla birlikte bu delilleri hukuka aykırı bir sekilde gündeme getirmiştir” dedi.

İki dakika olması beklenen ancak 25 dakika süren aranın ardından kürsüye İklim Bayraktar çıktı. Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 200’üncü maddesi doğrultusunda, Bayraktar’ın ifadesi için diğer sanıklar ve izleyiciler salondan çıkarıldı. Ancak izleyiciler yeniden içeri alındı.

Konuyla ilgili yasa şöyle: “Sanığın yüzüne karşı suç ortaklarından birinin veya bir tanığın gerçeği söylemeyeceğinden endişe edilirse, mahkeme, sorgu ve dinleme sırasında o sanığın mahkeme salonundan çıkarılmasına karar verebilir. Sanık tekrar getirildiğinde, tutanaklar okunur ve gerektiğinde içeriği anlatılır.

Hakim, kararına gerekçe olarak Bayraktar’ın ağlamasını gösterdi.

Bayraktar’ın ifadesinin tamamlanmasının ardından diğer sanıklar yeniden mahkeme salonuna alındı. Sanıklara, Bayraktar’ın ifadesi özetlendi. Bayraktar’ın avukatı, “Bu davanın içinde Erol Taş da var Tecavüzcü Coşkun da var ama Hulusi Kentmen gibi babacan bir hakimimiz de var” diye konuştu.

Sanıklar kürsüde

Aranın ardından Yalçın Küçük hakkındaki iddialara yanıt veremediği gerekçesiyle yeniden söz aldı. Küçük, “Ahmet Şık’lar Silivri’de bir üst katımda kalıyor. Bir kere selam vermediler. Bu nasıl örgüt?” dedi.

Küçük’ten sonra Soner Yalçın ve Barış Terkoğlu da kürsüye geldi.

Tutuklu sanık Nedim Şener, tahliye talebinde bulunurken, Ahmet Şık ise ”Hiç bir talebim yok” dedi.

Terkoğlu, bir önceki duruşmada bir televizyon kanalının mahkemenin kararını açıklanmadan 20 dakika önce seyircilerine duyurduğunu hatırlatarak, mahkeme heyetini eleştirdi.

Tutuklu sanık Soner Yalçın da, yaklaşık bir yıldır tutuklu olduklarını ifade ederek, ”Bunca savunmanın, bilirkişi raporunun hiç önemi yok mu? Dışarı çıksak adam mı öldüreceğiz? Elimizde silah mı var? Ama ben buna şaşmıyorum ve üzülmüyorum. Sevdiklerimin şaşmasına üzülüyorum. Sizden isteğim bizi şaşırtın” ifadelerini kullandı.

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Müyesser Yıldız, ”Birileri bizim burada kalmamızı istiyor. Bir kısmımız ipotek kalalım. Sait ile Coşkun öğrenci, bırakın okusunlar. Barış’lar yeni evli, Doğan Yurdakul hasta, onları bırakın” dedi.

Sanık Hanefi Avcı da, kitabını kendisinin yazdığını ve kimseden yardım almadığını belirterek, tahliyesini istedi.

Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, tahliye talebinde bulundular.
Duruşma, sanık avukatlarının taleplerinin alınmasıyla devam ediyor.

(Cumhuriyet)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.