Türkiye

#OccupyTheMeclis

0

CHP, Türkiye siyaset sahnesinin TBMM’de gerçekleştirilen en ilginç eylemlerinden birine dün imza attı.

AKP ile CHP arasında büyük gerilim yaratan içtüzük değişikliği tasarısının TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine başlanması üzerine CHP milletvekilleri önce komisyon sıralarını, ardından da Meclis kürsüsünü işgal etti.

AKP’nin gündeme getirdiği içtüzük teklifinde partiler anlaşamayınca Meclis Başkanı Çiçek, ikinci kez devreye girip, AKP, CHP, MHP ve BDP’nin grup başkanvekilleriyle bir araya gelmişti. Bu toplantıdan da sonuç çıkmayınca AKP görüşmelere devam etme kararı alarak teklifi Genel Kurul’a getirdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında açılan oturum öncesi CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve bazı milletvekilleri komisyon sıralarına oturarak işgal başlattı.

Tartışmalar sürerken CHP’liler sıraların önlerine doğru geldi. AKP’li vekiller de CHP sıralarına doğru yürüdü. Ancak Komisyon sıralarında bulunan CHP’liler bu kez kürsü işgali başlattı. Bu arada BDP’lilerin de kürsü önene gelerek eyleme destek verdikleri görüldü. CHP’lilerin ayrılmasıyla komisyon üyeleri yerlerine geçti.

Başkan Cemil Çiçek protestolar nedeniyle oturuma iki kez ara verdi. Eylem sırasında hem iktidar hem de muhalefetten çok sayıda milletvekili yaşananları twitterdan duyurdu.

Meclis’te yaşananları, Kanal A’da değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’lilerin tutumunun ‘kürsüye özgürlük hareketi’ olduğunu ifade ederek, “İktidar İç tüzüğü değiştirerek muhalefetin konuşmamasını istiyor” dedi.

Görüntüler New York, ABD’de WallStreet’te başlayıp kısa sürede tüm kıtaya ve hatta dünyaya yayılan sosyal adalet, gelir eşitliği ve katılımcı ve şenlikli bir sistem talebini ortaya koyan “Occupy” (işgal et!) hareketini hatırlattı. Occupy hareketi de kamusal alanlarda süreli veya süresiz yerleşme, işgal hareketleri düzenleyerek hem şenlikli ve etkili protesto, hem de alternatif yaşam ve toplum önerileri yaratıyorlar.

(Yeşil Gazete, Radikal)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.