Bilim-TeknolojiDünyaManşet

18 ülke, yapay zekanın kötüye kullanımını önlemek için anlaştı

0

ABD ve Almanya‘nın da aralarında olduğu 18 ülke, yapay zekanın kötüye kullanımının önüne geçilmesi için ilk kez uluslararası bir anlaşma üzerinde uzlaştı.

İki ülkenin yanı sıra Birleşik Krallık, İtalya, Çekya, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur‘un da imzaladığı 20 sayfalık anlaşmayla, ülkeler şirketlerin yapay zekayı müşterileri ve kamuoyunu istismar edecek şekilde geliştirmesini ve kullanmasını engellemeyi  amaçlıyor.

Reuters‘e konuşan ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı Direktörü Jen Easterly, “İlk kez sadece havalı özellikler ve bunları ne kadar hızlı biçimde pazara sunabileceğimizin önemli olmadığının kabul edildiğini görüyoruz” dedi.

Güvenlik ön planda

Uzlaşmaya göre tasarım aşamasında en önemli nokta güvenliğin göz önünde bulundurulması olacak. Ancak bağlayıcılığı bulunmayan anlaşma daha çok yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanımının izlenmesi, verilerin manipülasyondan korunması ve yazılım sağlayıcılarının incelenmesi gibi genel tavsiyeleri içeriyor. Easterly’nin verdiği bilgiye göre buna rağmen bu kadar çok ülkenin yapay zeka sistemlerinde güvenliğin en önemli konu olduğunu desteklemesi önemli.

Söz konusu anlaşma dünya genelinde yapay zekanın gelişimi konusunda birçok ülke hükümetinin geliştirdiği inisiyatifin en sonuncusu olma özelliğini taşıyor.  Fransa, Almanya ve İtalya kısa süre önce yapay zekaya dair düzenlemeler konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Almanya’da ise her sekiz şirketten biri yapay zeka kullanıyor. Federal İstatistik Dairesi‘nin en az on çalışanı bulunan 80 bin firma ile yaptığı ankete göre özellikle 250’den fazla çalışanı olan müesseselerin yüzde 35’i daha küçüklere göre yapay zekaya daha fazla başvuruyor.

Şirketler yapay zekayı en yaygın olarak (yüzde 25) muhasebe, (yüzde 24) teknoloji güvenliği, (yüzde 22) üretim ve hizmet süreci ve (yüzde 20) şirket yönetiminde kullandıklarını belirtiyor.  Yapay zeka aynı zamanda dil çevirilerinde de yaygın olarak tercih ediliyor.

Kullanmayan yüzde 54’lük kesim halihazırdaki cihazları ile yapay zekanın uyumu konusunda endişelere sahip. Yüzde 51’lik kesimse bunun hukuki sonuçları konusunda soru işaretleri taşıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.