Türkiye

Nükleerde bir Japonya eksikti

0
Japonya'da bir antinükleer gösteri

Japonya'da bir antinükleer gösteri

Rusya ve Güney Kore’den sonra Türkiye’ye şimdi de Japonya mı nükleer santral kurmaya niyetleniyor?

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Japon Toshiba şirketinden yetkililer ile yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada Japonya’nın Türkiye’de nükleer santral kurulması için Toshiba aracılığı ile teklif sunduğunu açıkladı.

Yıldız “Japonya’nın nükleer santral teklifi çok agresif. Sinop ya da başka bir yere santral kurabileceklerini ilettiler. Şu anda üçüncü santral kurmak gündemimizde yok” dedi.

Enerji Bakanı, ABD’den şu ana kadar nükleer santral için teklif gelmediğini ancak ABD ve Fransa’dan gelebilecek tekliflere açık olduklarını kaydetti.

Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi de yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye’de nükleer santrali Toshiba liderliğinde altında olacak şirketlerin konsorsiyumu ile yapmak istiyoruz. Nükleer santral teklifimizde ABD’li Westinghouse da Toshiba’nın şemsiyesi altında bulunuyor.”

Öte yandan Reuters’a konuşan Enerji Bakanı Yıldız, Güney Koreli Kepco şirketi ile Sinop’a yapılacak nükleer santral projesine üçüncü bir şirketin ya da ülkenin ortak olarak alınması konusunu değerlendirdiklerini söyledi.

Çok sayıda nükleer santral bulunan Japonya’da Tokaimura nükleer santralında 30 Eylül 1999′da dünyanın en ciddi nükleer santral kazalarından biri meydana gelmişti. (NTVMSNBC, Yeşil Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.