EnerjiManşet

Nükleer santrallerde bulunan maddenin Gaziemir’de işi ne?

0

İzmir’in Gaziemir ilçesinde, kurşun üreten fabrikanın faaliyette olduğu dönemde radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin açılan altı sanıklı davaya bugün 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

gaziemir

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (YSGP) girişimiyle açılan davada mahkeme, Ege Çevre ve Kültür Platformu Derneği’nin (EGEÇEP) davaya müdahil olarak katılmasına, gelmeyen sanık ve tanıkların zorla getirilmesine karar verip, duruşmayı 09 Eylül saat 13.30’ erteledi. Yanı sıra davacıların keşif talebine gelecek duruşmada karar verilecek.

Nükleer santrallerde görülen radyoaktif madde

Gaziemir’deki radyoaktif atık skandalı Radikal muhabiri Serkan Ocak‘ın 3 Aralık 2012 tarihli haberiyle duyulmuş; Aslan Avcı Döküm Sanayi ve Tic A.Ş.ye ait Gaziemir’de kurulu bulunan kurşun üreten fabrikanın atıklarını toprağa gömdüğü ve 2007 yılından itibaren TAEK’in bilgisi dahilinde olan toplam 380 ton atıkla ilgili herhangi bir önlem alınmadığı ortaya çıkmıştı. Üstelik radyasyona neden olan maddenin nükleer santrallerde kullanılan nükleer çubukların eritilmesiyle oluştuğu ve bu maddelerin Türkiye’ye yasal girişinin olmaması skandalı büyütmüştü.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi,  bölgede yaptığı radyasyon ölçümlerinde Fukuşima’ya yaklaşan rakamlar tespit etti ve mahalle halkının da katılımıyla şirket yetkilileri hakkında “çevreyi kasten kirletmek” suçundan dava açıldı.

Bahçedeki izotop doğada bulunmuyor

Nükleer fizikçi Prof.Dr. Hayrettin Kılıç’ın dava dosyasına da eklenmiş uzman görüşüne göre bahçede TAEK tarafından da tespit edilen “Europium 152 (Eu-152)” izotopları doğada bulunmayan, sadece nükleer reaktörlerde zincirleme fizyon(çekirdek bölünmesi) reaksiyonları sırasında nükleer yakıt demetlerinde ve kontrol çubuklarından yaratılan insan yapısı izotoplar; yüksek enerjide gama ışınları yayarak yaklaşık yüzyıl radyasyon yaymaya devam ediyor.

Davacılar, bu davada özellikle Türkiye’de bir nükleer santral yokken  fabrika bahçesinde yalnızca nükleer santral atıklarından oluşan bir kirliliğin nasıl olduğu sorusunun cevabını arıyor. Nükleer atık ticareti şüphesi doğuran atıklarla ilgili davacılar olayın tüm boyutlarıyla araştırılmasını talep etti.

YSGP ve mahalleninin nükleer, kimya, jeoloji, halk Sağlığı,ziraat ve çevre bilimi konularında uzmanlardan oluşacak bilirkişi heyetiyle  keşif yapılması talebi bir sonraki duruşmada görüşülecek.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.