ManşetYerel

Nükleer karşıtları Akkuyu’da Yeşil Ev kuruyor

0

Nükleer karşıtları, Mersin’e nükleer santral kurulmasına karşı yeniden eyleme başlıyor. Yeşiller Partisi de, Başbakan’a ‘O ucubeyi Akkuyu’ya getirmeyin’ çağrısında bulundu.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Aslan, nükleer santrale karşı santralin kurulacağı Büyükeceli beldesinden Mersin’e kadar insan zinciri kurmayı amaçladıklarını söyledi. Yeşiller Partisi kurucusu Bilge Contepe de, Başbakan Erdoğan’a, “O ucube nükleer santrali Akkuyu’ya getirmeyin” çağrısında bulundu. Contepe, santral kurulmasına karşı çıktıkları için tehdit edildiklerini söyledi.

Akkuyu’da Yeşil ev

Nükleer Karşıtları Platform üyeleri tekrar Akkyu’nun yolunu tutuyor. ‘Yeşil Ev’ projesini hayata geçirmeyi hedefleyen platform üyeleri, halka nükleer santrallerin zararlarını anlatacaklar.  Türkiye Yeşiller Partisi kurucu üyesi Bilge Contepe, Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Aslan ve Fatma Özdemir Yılmaz ile birlikte bir açıklama yaparak yeni mücadele sürecine Mersinlilerin destek vermesini istedi.

Büyükeceli beldesinde Yeşil Ev projesini yeniden başlatacaklarını söyleyen Contepe yöre halkına nükleerin zararlarını anlatarak mücadeleyi tepeden değil tekrardan yerelden örgütleyeceklerini söyledi.

Contepe, “Biz nükleer santralle mücadeleye 1989’da başladık. Çernobil’de yaşanan kazanın ardından yerel halkın da katılımıyla mücadelemizi başlattık. 2000 yılına kadar bu mücadelemiz sürdü. ‘Yeşil Ev’ projesini hayata geçirdik ve bu evde nöbetleşe olarak kalıyor ve halkı bilinçlendirme çalışmaları yapıyorduk. Bülent Ecevit’in koalisyon hükümeti döneminde nükleer santral yapımı iptal edildi. Şimdi AKP hükümeti halkın mücadelesini hiçe sayarak yeniden bunu gündeme aldı ve imzalar atıldı. Yerel halka fikriniz ne diyen olmadı. Bu santral bir dayatmadır” diye konuştu.

“Tehdit alıyorum”

Büyükeceli beldesinde halkla ve belediyelerle işbirliği yaparak nükleer santral yapılmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Contepe, “Buraya gelmeden tehdit telefonları aldım. Akkuyu’ya gidiyormuşsunuz, gideceğiniz varsa göreceğiniz de var diye telefon aldım. Bunun dışında 30’a yakın tehdit mesajları geldi. Bunları hiçbirisi bizi yıldırmayacak” dedi.

Akkuyu’nun Rusya’ya hediye gibi verildiğini savunan Contepe, “Başbakan Kars’taki heykeli ‘ucube’ ilan ederek yıkın bu heykeli yerine doğal park yapın demişti. Biz de kendilerine buradan seslenerek Akkuyu gibi bir doğal parka bir ucube dikmeyin diyoruz” şeklinde konuştu.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Aslan ise 10 gün Büyükeceli’de kalacaklarını belirterek yöre halkını nükleer santrallerin zararlarını anlatacaklarını söyledi. Danıştay’ın Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nu (ÇED) zorunlu hale getirilmesinin de çok önemli olduğunu ifade eden Aslan, “Gülnar ile Mersin arasında bir insan zinciri oluşturmak istiyoruz. Mücadelemizi kazanacağız başka çaremiz yok” dedi.

(Yeşil Gazete, Müjgan Yağmur, Mersin İmece)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.