EnerjiManşet

Nükleer enerji için Aziz Sancar’lı kamu spotuna tepki: Yurttaşları yanıltılıyor

0

Salı günü (3 Nisan) Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS ) projesinin temel atma töreni Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki yerini alırken, “Türkiye enerjide nükleer güç istiyor” mottosuyla hazırlanan kamu spotu ekoloji aktivistlerinden büyük tepki çekti.

Çekimleri ABD’nin Raleigh şehrinde ve İstanbul’da (Beyazıt Kütüphanesi ve Cağaloğlu Lisesi’nde) gerçekleştirilen kamu spotunda Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar‘ın yanı sıra UNESCO ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz de yer aldı.

“Biz nükleerin tıpta kullanılmasına değil, nükleer santrallere karşıyız”

Yönetmeliğini Eric Will, görüntü yönetmenliğini ise Joel Cartler’in üstlendiği kamu spotunda “Bağımsız ve temiz enerji” vurgusu öne çıkıyor.

Abidin Yağmur ve Hazal Ocak’ın Cumhuriyet’te çıkan haberine göre Tabipler Odası Mersin Şube Başkanı Ful Uğurhan, “Aziz Sancar klipte tıpta kullanılan nükleer teknolojiden söz ediyor. Tıpta nükleer teknolojiyi kullanıyoruz. İnsanlık yararına olacaksa tıpta elbette nükleer kullanılır. Biz nükleerin tıpta kullanılmasına değil, nükleer santrallere, bu santrallerde üretilen nükleer silahlara karşıyız. Bir bilim insanının ancak bu minvalde konuşmuş olabileceğine inanıyorum” dedi.

“Türkiye enerjide nükleer güç istiyor” ifadeleriyle halkımı yanıltıyor

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Dönem Sözcüsü avukat Alpay Antmen ise, “Sayın Sancar burada nükleer teknolojiye ve temiz enerjiye vurgu yapmış, ancak kamu spotunda ‘Türkiye enerjide nükleer güç istiyor’ ifadeleriyle halkımız yanıltılmaktadır. Rusya, yapılan anlaşma gereğince Türkiye’ye nükleer teknoloji transferi yapmayacak. Sanki Akkuyu Nükleer Santrali yapılırsa Türkiye nükleer teknolojiye sahip olacakmış imajı verilmesi doğru değildir” diye konuştu.

“Gururumuz Aziz Sancar bu konuda bir reklama alet olmamalıydı”

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Mersin Şube Başkanı Maryet Tanlı, “Aziz Sancar dünyaca ünlü bilim insanı olabilir. Kimya dalında Nobel ödüllü olabilir. Ve nükleer konusunun gerekliliğine inanmış da olabilir. Ancak bu konudaki görüşünü bilimsel platformlarda belirtmesi gerekirdi. Gururumuz Aziz Sancar bu konuda bir reklama alet olmamalıydı. Aziz Sancar’ı üzülerek kınıyorum” diye konuştu.

 

(Cumhuriyet)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.