ManşetDünya

Noam Chomsky: Trump, küresel krizlerin şiddetini artırdı

0

Noam Chomsky, iklim krizi, nükleer savaş tehdidi ve yükselen otoriterlik nedeniyle dünyanın insanlık tarihinin en tehlikeli anında olduğu konusunda uyardı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bu üç krizin de ölçeğini artırmakta rolü olduğunu belirten Chomsky, her zamankinden daha büyük bir tehlike içerisinde olduğumuzu söyledi.

‘Mevcut durum 1930’lardan daha tehlikeli’

New Statesman’a röportaj veren 91 yaşındaki ABD’li dilbilimci ve aktivist, günümüzdeki mevcut tehlikelerin 1930’lardan fazla olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

İnsanlık tarihinde buna benzer bir şey olmadı. Nazizmin Avrasya’nın çoğunu ele geçirebileceği tehdidini çok canlı bir şekilde hatırlayacak kadar yaşlıyım ve bu boş bir endişe değildi. ABD askeri planlamacıları savaşın ABD’nin egemen olduğu bir bölge ve Almanya’nın egemen olduğu bir bölge ile biteceğini tahmin ediyordu… Ama bu bile, şu anda karşı karşıya olduğumuz Dünya’daki organize insan yaşamının sonu olacak kadar korkunç değildi.

‘Kıyamet saati yaklaştı’

Çok şiddetli krizlerin kesişim noktasında olduğunu belirten Chomsky, “Bu krizlerin kapsamı ünlü Kıyamet Saati’nin son ayarında gösterildi. Atom bombardımanından beri her yıl ayarlanır, yelkovan ileri geri hareket eder. Ancak geçen Ocak ayında dakikaları terk ettiler ve saniyelerden gece yarısına geçtiler, bu da fesih anlamına geliyor. Ki bu salgının ölçeğinden önceydi” dedi.

Atomik Bilimciler Bülteni (The Bulletin of the Atomic Scientists) adlı organizasyon tarafından 73 yıldır sembolik bir kıyamet saati belirleniyor. Gece yarısı ise insan kaynaklı bir felaketi ve bu felaket sonucunda insanlığı ve uygarlığı yok edebilecek apokaliptik bir gelişme yaşanma ihtimalini sembolize ediyor. Bu ihtimal ne kadar yükselirse saat o oranda 12’ye yaklaşıyor.

Saat en son 2018 yılında ileri alındığında kıyamete 2 dakika kaldığı uyarısı yapılmıştı. 2019 yılında saatin yelkovanı gece yarısına 120 saniye kalada tutulmaya devam etti. 2020 yılında ise saatin yelkovanı 20 saniye ileri taşındı.

‘Trump krizlerin şiddetini artırıyor’

Dünyada insan yaşamına yönelik en büyük tehditlerin iklim krizi, nükleer savaş tehdidi ve otoriterlik olduğunu belirten Chomsky, ABD Başkanı Donald Trump’ı her üç krizin de şiddetini artırmak ile suçladı.

Trump’ın nükleer felaketin ihtimalini artırdığını belirten Chomsky, “Nükleer silahlar konusunda, ölümcül bir felakete karşı bir miktar koruma sağlayan silah kontrol rejiminin kaldırılmasına devam etmek ve esasen sona erdirmek için harekete geçti. Yeni, tehlikeli, daha tehdit edici silahların gelişimini büyük ölçüde artırdı, bu da başkalarının da yaptığı anlamına geliyor ve bu da hepimize yönelik tehdidi artırıyor” dedi.

‘Fosil yakıtları en üst seviyeye çıkardı’

ABD Başkanının ekolojik felakete katkısına değinen Chomsky “Ekoloji felaketi konusunda, fosil yakıtların kullanımını en üst düzeye çıkarma ve mevcut rotamızda devam edersek yaklaşan felaketin etkisini bir şekilde azaltan düzenlemeleri sona erdirme çabasını artırdı” ifadelerini kullandı.

Son olarak Trump’ın artan otoriterleşme eğilimine dair konuşan Chomsky “Demokrasinin bozulması ise neredeyse bir şaka haline geldi. [ABD] hükümetinin yürütme organı muhalif sesten tamamen arındırıldı. Şimdi geride bir grup dalkavuk kaldı” değerlendirmesinde bulundu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.