EmekManşet

Nisan ayında 87 işçi öldü

0

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi nisan ayında 87 işçinin iş kazaları sonucunda yaşamını yitirdiğini açıkladı.

“İş cinayetleri kadın, erkek demeden, ülkemizin dört bir yanında Nisan ayında da devam etti. Yazılı, görsel ve dijital basından tespit edebildiğimiz kadarıyla bu ay en az 87 işçi hayatını kaybetti” denilen açıklamada, ölümlerin en çok inşaat, maden ve enerji sektöründe yaşandığına dikkat çekildi.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi yaptığı yazılı açıklamada, “Nisan ayının başında AKP iktidarı Türkiye’nin Çin ve Arjantin’den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu müjdeledi. Ancak bunun bedeli emekçilerin alınteri kanı ve canı oldu. İnşaatlarda 22, madenlerde 14 ve enerji sektöründe ise 12 işçi hayatını kaybetti. 2 Nisan’da Eskişehir Mihallıçık’ta yeterli tahkimat alınmadığı için 4 maden işçisi göçük altında kaldı. 3 Nisan’da Erzurum’da 5 enerji işçisi arkadaşımız göz göre göre donarak ve boğularak yaşamını yitirdi. 6 Nisan’da da 2 tersane işçisi arkadaşımız aramızdan ayrıldı. Böylece Tuzla tersaneler bölgesinde tespit edilebilen 148. ve 149. iş cinayetleri gerçekleşti. Kahramanmaraş’ta 4 tekstil işçisi patlamada, Elazığ’da 6 yol işçisi meydana gelen hortum sonucu hayatlarını kaybetti. Yine Nisan ayında ataması yapılmayan 3 eğitim emekçisi intihar etti. Sağlıkta dönüşüm politikalarının sonucu genç bir doktor arkadaşımız Ersin Arslan bıçaklanarak aramızdan ayrıldı” denildi.

Açıklamada, Nisan ayında 7’şer ölümün Erzurum ve İstanbul’da; 6’şar ölümün Elazığ ve Gaziantep’te; 4’er ölümün Ankara, Eskişehir, Kahramanmaraş ve Kayseri’de yaşandığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ve tüm bileşenleri olarak bir yılı aşkın bir süredir iş cinayetlerine karşı mücadeleyi her alanda yükseltme gayreti içindeyiz. Bu noktada dünyanın birçok ülkesinde kabul edilen ‘28 Nisan İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma/Yas Günü’ için Petrol-İş Sendikası’nın Genel Merkezi’nde bir etkinlik gerçekleştirdik. İş cinayetlerinde yakınlarını yitiren Davutpaşa, Ostim/İvedik, Tuzla, Van Bayram Otel, BEDAŞ, Tekstil, Ev İşçileri, Hatice Yurttaş, Zonguldak Madencileri Aileleri ve meslek hastalığına karşı mücadele eden Ostim Galveniz İşçileri’nin seslerini duyurduğu anma etkinliğinde bir dizi kararlarda alındı” denildi.

(Evrensel)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.