GündemManşetTürkiye

Kapatılma tehdidiyle karşı karşıya olan HDP, Yeşil Sol Parti’ye taşınabilir

0

12 Mart’ta seçim gündemiyle toplanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM), seçim işlerini yürütmek üzere Merkez Yürütme Kuruluna (MYK) tam yetki devri yaptı.

PM toplantısında seçim sürecinde kapatma davası devam ederken seçimlere Yeşil Sol Parti’yle girme eğiliminin güç kazandığı öğrenildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Özgür Paksoy‘un aktardığına göre, HDP’nin, çarşamba günü gerçekleştirilecek MYK toplantısında bu eğilimin netleşmesi bekleniyor.

HDP MYK, seçim gündeminin diğer odağı olan Cumhurbaşkanı adayı çıkarma konusunu da gözden geçirecek ve 16 Mart’ta toplanacak Emek ve Özgürlük İttifakı toplantısında ittifak partilerliye birlikte son kararını verecek.

HDP MYK’nin toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yanısıra milletvekili genel seçimlerine Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında ya da Yeşil Sol Parti’den tek liste olarak girme seçeneklerini de değerlendirerek karara bağlaması bekleniyor.

‣ AYM’den HDP’nin kapatma davasında karar: Talepler reddedildi

Demirtaş: Bilmeyen kalmasın, lazım olacak

Edirne F Tipi Cezaevi‘nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş sosyal medya hesabı Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda, “Bu görselin renkli çıktısını alıp evde buzdolabı kapısına, oda kapılarına yapıştırın lütfen. Ne olduğunu bilmeyen kalmasın, lazım olacak” diyerek Yeşil Sol Parti’nin logosunu paylaştı ve partinin resmi hesabını etiketledi.

Yeşil Sol Parti 2022’den beri hazırlanıyor

2012’de kurulan Yeşil Sol Parti, Ekim 2022’deki 2’inci Olağanüstü Kongresi‘nde logosunu değiştirdi. Yeni logo, HDP’nin logosuna benzerliğiyle dikkat çekti. Kongrede Çiğdem Kılıçgün Uçar ile eş başkan seçilen İbrahim Akın o dönem Medyascope‘a yaptığı açıklamada, bu değişimde dört yıl önce alınan bir karar doğrultusunda hareket edildiğini söylemiş ve “Kapatılırsa HDP seçeneksiz değil” demişti.

Yeşil Sol Parti: HDP’nin temsiliyetini üstleneceğiz

BBC Türkçe‘den Günce Akpamuk‘un aktardığına göre, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Akın da “Seçim sath-ı mailine girdiğimizde yargı süreci netleşir ve olumsuz bir karar çıkarsa bileşenler olarak bu riski almanın mümkün olmadığını düşünüyoruz. Büyük ölçekte eğilim olarak [HDP’nin] bileşeni olan bir parti olmamız sebebiyle Yeşil Sol Parti üzerinden seçime girme ihtimalimiz yüksek gibi görünüyor” dedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde bugüne kadar Yeşil Sol Parti de dahil, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Demokrat Parti (DP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Sosyal Demokrasi Partisi (SODAP) olmak üzere altı partinin HDP altında temsil edildiğini belirten Akın, “HDP’nin durumu böyle olunca o çalışma içerisinde HDP yerine Yeşil Sol Parti’nin ittifakın parçası olması ve temsiliyetini sağlaması söz konusu olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

Yeşil Sol Parti

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın

‘Baraj gerekçesiyle hep beraberdik’

Akın, Yeşil Sol Parti’nin HDP’nin kuruluşuna benzer bir kuruluş tarihi olduğunu belirterek “10 yılı aşkın bir süre oldu. Biz uzun süredir HDP ile işbirliği içerisindeyiz. Ortak partimiz olarak seçime HDP’den girdiğimiz için, bazı örgütsel temsiliyetlerimiz ve ilişkilerimizi de özellikle geçen seçim döneminde oradan kurmuştuk. Dolayısıyla biraz kendi tarafımız aksamıştı” dedi.

Yeşil Sol Parti’nin yıllardır HDP içerisinde ortak mücadele yürüttüğünü vurgulayan Akın, “Mevcut demokratik koşullar Türkiye’de çok sınırlı olduğu için, siyasi parti yasaları da çok sorunlu olduğu için böyle bir durum oldu. Baraj gerekçesiyle hep beraberdik” diye ekledi.

Yaklaşık iki yıl önce biliyorsunuz seçim yasası değişti. Seçime girme yeterliliği sağlayan her parti ittifak partileriyle ilerleyebiliyordu. Biz de bir çalışma içerisine girdik. Yaklaşık altı- yedi ay önce de bitirdik. Şu anda 49-50 ilde örgütlüyüz. Seçim yeterliliğini kazandığımız ilan edildi. Seçime girme yeterliliği sağlamış bir parti durumundayız.

HDP üzerinde bir baskı olduğunu söyleyen Akın, bu partinin “her an kapatılacak kaygısı içerisinde siyaset sahnesinde sürekli kararsız duruma düşürülmeye çalışıldığını” söyledi.

HDP’nin kapatılmasına yönelik sürece değinen Akın, “Biz bunun hukuki değil politik olarak verilecek bir karar olduğunu düşündüğümüz için, bu iktidarın seçim sırasında yapmayacağı bir şey olmayacağını, her türlü riskin olduğunu düşünüyoruz” dedi ve ekledi:

“Tedbiren kapatılma ihtimali düşük olsa bile bu ihtimal başımızda sopa gibi duruyor. Bu sopaya boynumuzu uzatmayacağız açıkçası.”

HDP’li adaylar, Yeşil Sol Parti listelerinde mi yer alacak?

Akın, HDP’li adayların Yeşil Sol Parti listelerinde yer alma olasılığı bağlamında “Seçim yasası ittifak olanaklarını veriyor ancak her partinin ayrı ayrı, seçim bölgesinde girdiği adaylıklarıyla sonuç alması gerekiyor. Her partinin kendi aldığı oyla, o bölgeden vekil çıkartma ihtimalini sağlaması gerekiyor” dedi

Akın, “Teknik olarak bakıldığında tek partiyle girmenin avantajları [olduğu]” görüşünde ama “Emek ve Özgürlük İttifakı’nı da aynı zamanda kurmuş olduğumuz için, doğal olarak o partilerle de müzakere görüşmeleri yapıyoruz” diyor.

‘Üçüncü kutup olarak tek adam rejiminin karşısındayız’

Kendilerinin Cumhur ve Millet İttifaklarının iki kutuplu sistemin karşısında üçüncü bir kutup olduğunu vurgulayan Akın, “Bizim ana hedefimiz şu andaki mevcut tek adam rejiminin inşa edilmesi karşısında, bunu değiştiren bir pozisyon almak” dedi ve ekledi:

“Ama kendi hedefimiz şu: Biz Türkiye’nin 100 yıllık tarihinin yeni bir döneminin inşa edilebileceğini düşünüyoruz. O bakımdan Emek ve Özgürlük İttifakı’nda; bu ülkedeki bütün mağdurların, sesi duyulmayanın, sözü dinlenmeyenlerin, aynı zamanda onların sözü olabileceğimiz bir şekilde örgütlenmesinde rol alabileceğimizi düşünüyoruz. Bu bakımdan Meclis‘e en güçlü şekilde girmemiz kıymetli. Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde bulunan bütün güçlerin temsiliyetini sağlayacak bir çalışma yapmak istiyoruz.”

‘Kılıçdaroğlu’nu destekleyebiliriz’

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Akın, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “mümkün olursa, müzakere sonrası netleşirse ve kriterleri çerçevesinde”, Millet İittifakı’nın ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu‘nu destekleyebileceklerini söyledi ve “Biz gelinen aşamada Kılıçdaroğlu’yla bu müzakerenin yapılabilir olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“Biz aday çıkartıp ortak bir çalışma yürütecektik ancak deprem sonrası Türkiye’nin ikliminin, konjonktürünün çok değiştiğini düşünüyoruz. İnsanlar bir an önce bu iktidardan kurtulmak istiyor” diye konuşan Akın, sözlerini şöyle tamamladı:

Dolayısıyla biz birinci turda daha fazla uzatmadan bu meseleyi halletmek istiyoruz. O nedenle de taleplerimizi ve isteklerimizi biraz geriye çekerek, daha çok müzakere ederek ortaklaşacağımız bir çerçevede Millet İttifakı’nın adayını destekleme eğilimimiz var. Ama bu eğilimimizi yapacağımız müzakere sonrası açıklayacağız kamuoyuna. Bu hafta içerisinde muhtemelen görüşme yapacağız.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.