İklim ve EnerjiManşet

New York’un en büyük fosil yakıt santrali yenilenebilir enerji tesisine dönüştürülecek

0

ABD‘li enerji  yatırım şirketi Rise Light & Power, New York şehrinin Queens bölgesinde bulunan ve şehrin en büyük fosil yakıtlı enerji santrali olan Ravenswood Üretim İstasyonu’nu rüzgar, jeotermal enerji ve pil depolama kombinasyonu ile yenilenebilir bir enerji merkezine dönüştürme projesini, resmi makamların onayına sundu.

Queensboro Yenilenebilir Ekspres ismi verilen proje, fosil yakıt tesisini Atlantik Okyanusu‘ndan elde edilecek rüzgar gücüyle yüzde 100 yenilenebilir enerji ile çalışan bir istasyona dönüştürmeyi hedefliyor.

Dört kırmızı-beyaz bacası ile Hollywood filmlerinde dahi yer alan Doğu Nehri üzerindeki bu sembolik tesis, fosil yakıtlarla şehrin enerji ihtiyacının en az yüzde 20’sini sağlıyor ve 2019 verilerine göre  yılda yaklaşık 1,2 milyon ton karbondioksit salıyor.

1963’te faaliyete geçen bu devasa istasyonun çevresinde yaşayan sakinlerin yıllardır hava kirliliğinden şikayet ettiği, bölgede yaşayan her 10 bin çocuktan 145’inde, şehrin diğer alanlarındaki verilere kıyasla çok yüksek oranda astım görülüyor.

Üretim istasyonunun yaklaşık 5 kilometre çapındaki alanda yaşayan 1,2 milyondan fazla insanın yarısı siyah. 

Şirketin sunumuna göre Queensboro projesi, 1960’lardan beri fosil yakıt üretimi yapan tesisin işlevini kalıcı olarak değiştirmenin yanı sıra; yaratacağı  iş fırsatları, daha düşük maliyetle daha yüksek verimlilik  için mevcut altyapıdan yararlanma gibi avantajlarıyla da fayda sağlayacak ve çevre kirliliğini önemli ölçüde azaltacak.

Firma, iki yıldan fazla bir süredir geliştirmekte olduğu bu projede yüksek voltajlı doğru akım (HVDC) kablolarını gömmek için en verimli ve güvenli yeri belirlemek adına New York Limanı‘nda yaklaşık 410 kilometrelik bir sahda jeofizik araştırmaları tamamladığını belirtti. 

Şirket bu çalışma ile Atlantik Okyanusu’ndan maliyeti düşük ve verimli bir şekilde elde edilecek en az 2 gigavat enerjiyi tüketicilere iletebileceğini söyledi.

Bunun için projede, okyanustaki açık deniz rüzgar çiftlikleri tarafından üretilen 3,9 GW’a kadar elektriği Verrazano Narrows, Yukarı New York Körfezi ve East River üzerinden Ravenswood sahasına getirmek için birden fazla iletim kablosu seti kullanılacağı aktarıldı.

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.