DünyaManşet

New York Times: ABD’nin 45. başkanı yüzde 95 Trump olacak

0

ABD’deki başkanlık seçiminde 50 eyaletin 42’sinde resmi olmayan sonuçlar belli olmuş durumda. Cumhuriyetçi aday Donald Trump 25, Demokrat aday Hillary Clinton ise 17 eyalette seçimi kazandı. Kilit eyaletlerden Ohio ve Florida’da seçimin galibi Trump oldu. Trump delege sayısında 244-215 önde. New York Times gazetesinin son tahminine göre ABD’nin 45. başkanı yüzde 95 Trump olacak.

31

ABD’de delege sayılarının netleşmesiyle birlikte Cumhuriyetçi aday Donald Trump, rakibi Hillary Clinton’ın açık ara önüne geçti. Trum, ‘kilit eyalet’ olarak adlandırılan eyaletlerde de kazanan isim oldu.

30

Yeni Türkiye Saati (YTS) 08:38 itibarı ile açıklama yapan Fransa’nın ABD Büyükelçisi Gerard Araud, Trump’ın önde gitmesine yönelik, “Brexit ve bu seçimlerden sonra artık her şey mümkün. Gözlerimizin önünde bir dünya yıkılıyor“ şeklinde konuştu.

ABD’de eşi benzeri görülmemiş sertlikte geçen bir seçim kampanyasının ardından ABD vatandaşları yeni başkanı seçmek üzere sandık başına gitti. Demokrat Parti’nin adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un seçilmesi halinde Beyaz Saray’a ilk kez bir kadın çıkacak. Polemik yaratan açıklamaları ile seçim kampanyasına damgasını vuran Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump ise siyasi tecrübesi bulunmayan bir isim. Gece boyunca art arda önemli eyaletlerde Cumhuriyetçi aday Trump’ın öne geçmesiyle gözler seçimin kaderini belirleyecek eyaletlere çevrildi.

ABD Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde eden Cumhuriyetçiler, Senato’da da çoğunluğu kazanmaya da çok yakın.

 

(BBC Türkçe, DW Türkçe)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.