DünyaManşet

New York bu defa Eric Garner için sokakta

0

ABD kentleri Ferguson’dan sonra Eric Garner’ın ölümünden sorumlu polis memurunun suçsuz bulunması üzerine tekrar karıştı. New York’ta yüzlerce kişi Eric Garner’ın ölümüne sebep olan polis hakkındaki takipsizlik kararını protesto etmek için sokaklardaydı.

46...

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, New York’ta Eric Garner adlı siyah bir genci boğazını sıkarak öldürmekle suçlanan beyaz polis hakkında federal soruşturma açılacağını açıklamış, “bağımsız, eksiksiz, adil ve hızlı bir soruşturma” sözü vermişti.

Garner’ın gözaltına alınırken öldüğü görüntüler internette yayımlanmıştı.

Görüntülerde Garner’ı gözaltına almak isteyen polis memurlarının onu yere yatırdığı görülüyor. Bu sırada polis memuru Pantaleo da, New York polisinin yasakladığı bir uygulama olmasına rağmen, kolunu Garner’ın boynuna doluyor. Astım hastası Garner’ın görüntülerde birkaç defa “Nefes alamıyorum” dediği duyuluyor. Ancak Pantaleo, Garner’ın yüzünü yere bastırmaya devam ediyor. Ardından Garner’ın yerde yatan cansız bedeni görüntülere yansıyor.

48...

New York adli tıp yetkilisi Garner’ın ölümüne “göğsüne yapılan baskının ve kelepçeleme sırasında yüzüstü yatırılmasının neden olduğunu” söylemişti. Yetkili, astım ve kalp hastalığının da ölümü kolaylaştırdığını belirtmişti.Polis merkezinin yakınındaki Foley meydanında toplanan eylemciler, adalet talep ettiler.

Kentte önceki gece de eylemler yapılmış, polis 83 kişiyi gözaltına almıştı.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio bir basın toplantısı düzenleyerek, polis ile toplum arasındaki ilişkisinin değişmesi gerektiğini söyledi. Blasio, toplumun “siyahların yaşam haklarının da beyazların yaşam hakkı kadar değerli olduğunu bilmesi gerektiğini” belirtti.

 

BBC Türkçe

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.