Hayvan HaklarıManşet

Nesli tükenmek üzere olan Afrika penguenlerine bir tehdit de yakıt ikmali yapan gemilerden

0
Fotoğraf: Murat Özgür Güvendik/AA

Doğal yaşam alanı Afrika‘nın güney kıyıları olan Afrika penguenleri‘nin nüfusu, bölgede ticari faaliyet yürüten gemilerin yakıt ikmalleri nedeniyle her geçen gün azalıyor.

Afrika penguenleri, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) soyu tükenme tehdidi altındaki hayvanların bulunduğu kırmızı listede yer alıyor.

Çevre ve hayvan hakları gönüllülerinin çabalarına rağmen endüstriyel balıkçılık, akaryakıt sızıntıları ve yakıt ikmali yapan gemilerin gürültüsü gibi çok sayıda insan faktörüyle mücadele eden penguenler ya ölüyor ya da yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalıyorlar.

Yeni bir araştırmaya göre, bir zamanlar dünyanın en büyük kuş üreme kolonisi olan Algoa Körfezi‘ndeki St. Croix adasında yaşayan  penguenlerinin sayısının gemi yakıt ikmalleri nedeniyle 2016’dan bu yana 8 bin 500 ‘den yüzde 85 oranında düşerek 1.200’e indi.

10 Ağustos’ta hakemli “Science of the Total Environment” dergisinde yayımlanan çalışma, deniz trafiğindeki gürültü kirliliğinin penguenler üzerindeki etkisini araştıran ilk çalışma olma özelliğini taşıyor. Bilim insanlarının keşiflerine göre yüksek gürültü seviyeleri, deniz hayvanlarının avlanma, iletişim kurma ve sağlıklı bir şekilde dolaşma yeteneklerini etkiliyor.

Araştırmayı yöneten Nelson Mandela Üniversitesi Kıyı ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Lorien Pichegru, Reuters’e  “Zaten yüksek olan gürültü seviyesinin iki katına çıktığını gördük. Güney Afrika’da yakıt ikmali başladığından beri, penguenlerin sayısında neredeyse yüzde 85’lik bir düşüş var. Körfez sahilinde her ay ölü kuşları sayıyordum” dedi.

20. yüzyıl başında milyonlarca penguenin yaşadığı Güney Afrika’da 2021’de sadece 10 bin üreme çifti kaldı. Sadece 20 yıl öncesine kadar, bölgedeki tek bir adada bu sayı 20 bindi.

Güney Afrika Kıyı Kuşlarını Koruma Vakfı‘nın (SANCCOB) Araştırma Direktörü Dr. Katta Ludynia, bu yılın başında araştırma yaptıkları bölgeye ilişkin Bu düşüş o kadar dramatik ki, elimizdeki modellemeler bu türün sadece birkaç on yıl içinde yok olabileceğini gösteriyor” demişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.