Nesli tehlike altındaki kuşlar için av izni verildi

Merkez Av Komisyonu'nun 2023-2024 'av sezonu' için Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren listesinde, korunması gereken elmabaş patka ve üveyik gibi türlerin de aralarında bulunduğu 69 kuş ve altı memeli türü bulunuyor.

Merkez Av Komisyonu’nun (MAK), 2023-2024 av sezonu için Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren listesinde, 69 kuş ve altı memeli için av yasağı getirilirken, 32 kuş ve dört memeli türünün avlanmasına izin verildi.

“Av sezonu”na yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı’nın AVBİS sistemi üzerinden avlak haritaları illere göre belirlendi. 81 il için ayrı ayrı hazırlanan haritalarda, korunan ve av yasağı olan alanlarla, izne tabi avcılığın serbest olduğu alanlara yer veriliyor. Avına izin verilen yaban hayvanlarının içindeki birçok tür için tamamen av yasağı bulunan iller de bulunuyor.

MAK kararlarında dört gruba ayrılan ve avlanmasına izin verilenler; bıldırcın, üveyik, kum kekliği, kınalı keklik, çil keklik, sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, Macar ördeği, tepeli patka, kılkuyruk, kaşıkgaga, elmabaş patka, çıkrıkçın, su çulluğu, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, öter ardıç ve çulluk, alakarga, küçük karga, ekin kargası, leş kargası, karabatak, saksağan, serçe ve kızıl sırtlı örümcek kuşları. 

Av listesinin neye göre belirlendiği bilinmiyor

Birgün‘e konuşan Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Şafak Arslan, Merkez Av Komisyonu’nun listesinin nasıl belirlendiğinin bilinmediği, listede nesli tehlike altında olan kuşların da bulunduğunu söyledi.

Bu hayvanların av listelerine alınmak yerine korunması gerektiğini belirten Arslan şöyle konuştu:

“Bu av listesindeki türler neye göre belirleniyor, bununla ilgili herhangi bir açıklama yok. Açıklanan av listesindeki türlerin avlanıp tüketilmesi gibi bir durum söz konusu değil. İnsanlar bu tür hayvanların popülasyonu arttığı düşüncesiyle hareket ediyor. Üstelik bu hayvanların sayılarının arttığı yönünde çalışma yok. Yaşam alanları tehlike altında. Sulak alanlar tahrip edilmeye başladı, bununla beraber iklim düzensizliği devam ediyor.

Karabatak için işler yolunda sanılıyor ve türünün arttığı düşünülüyor ancak böyle bir şey söz konusu değil. Bu türler her geçen gün yok ediliyor. İlk olarak canlıların ekosisteminin iyileştirilmesi, restore edilmesi gerekiyor. Ormanların yok edilmemesi, su alanlarının tahrip edilmemesi, yer altı sularının çekilmemesi gerekiyor. Daha sonra bu türler için uygulamalara geçilmesi gerekiyor. Biz daha yolun başındayız. Av serbestliği getirilen elmabaş patkalar ve üveyiklerin özellikle korunması gerekiyor.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR