Nesilleri tükeniyor: Dünyanın en yaşlı Sumatra orangutanı Puan öldü

Avustralya’nın Perth kentindeki bir hayvanat bahçesinde yaşayan, dünyanın bilinen en yaşlı Sumatra orangutanı öldü.

Bir süredir yaşlılığa bağlı sağlık sorunları yaşayan Puan adlı 62 yaşındaki dişi orangutan dün uyutuldu.

1968’den beri hayvanat bahçesinde tutulan ve 2016’da türünün en yaşlı üyesi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na geçen Puan arkasında 11 çocuk ve 43 torun bıraktı.

Nesilleri tükenme tehlikesi altında olan Sumatra orangutanları, doğal ortamlarında nadiren 50 yaşını görüyor.

1956’da Endonezya’nın Sumatra ormanlarında doğduğu tahmin edilen Puan’ın torunlarının çoğu, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerdeki hayvanat bahçeleri ve doğal yaşam parklarına dağılmış durumda.

Puan’ın bazı torunları da doğaya salındı.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na göre (WWF) dünyada yaklaşık 14,600 Sumatra orangutanı yaşıyor.

 

(BBC Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR