Doğa MücadelesiManşetYerel

Nemrut Volkanı’nda betonlaşmaya tepki: Tehlike altındaki kelebek türlerinin yaşam alanları yok olacak

0
Birinci Derece Sit Alanı kabul edilen Nemrut Krater Gölü‘nde betonlaşma çalışmalarının tekrar başlanmasına tepkiler gelmeye devam ediyor.
Doğa Derneği, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda geçtiğimiz yaz tepkiler üzerine durdurulan ancak inşaat çalışmalarının tekrar başladığı bölgede bu tür faaliyetlerin tehlike altındaki kelebek türlerinin yaşam alanlarını yok ettiğini vurguladı.

‘İnşaatın amacıyla ilgili net bir açıklama yok’

Bölgeye tuvalet, amfi, oturma alanları ve dinlenme alanlarının yapılacağı iddia ediliyordu. Ancak, Yeşil Gazete’ye konuşan Doğa Derneği Genel Sekreteri Dicle Tuba Kılıç konuyla ilgili resmi bir açıklama olmadığını belirterek şunları söyledi:
İnşaatı amacıyla ilgili resmi kurumlardan net bir açıklama bize ulaşmış değil. Ancak amacı ne olursa olsun, Nemrut Volkanı gibi titizlikle korunması gerekli bir alanda beton temeli olan bir yapının konması doğru değil. Bu tür özel alanlarda doğa dostu malzemeler kullanılması, temeli olmayan taşınabilir yapılar tercih edilmesi gerekiyor. Şu an inşası süren kalıcı yapılar beraberinde başka yapıları ve faaliyetleri de getiriyor. Bu nedenle, korunan alanlar için bu tür inşaatlar tehdit oluşturuyor ve tepki çekiyor.”

‘Kelebekleri yaşam alanları yok ediliyor’

Doğa Derneği, bölgede inşaat çalışmalarına resmi koruma statülerine rağmen tekrar başlandığına dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:

6 farklı kelebek türünün nesli tehlike altında

Kılıç, Nemrut Volkanı’nın türlerin varlığı için kritik bir öneme sahip olduğunu hatırlatarak bölgede beşparmakotu zıpzıpının ve beraberinde beş farklı kelebek türünün neslinin tehlike altında olduğunu vurguladı:
Nemrut Volkanı kuşların yanı sıra özellikle altı kelebek türü için önemli. Alanda önemli bir nüfusu olan beşparmakotu zıpzıpı (Pyrgus cirsii) kelebeğinin nesli dünya ölçeğinde tehlike altında. Alanda tehlike altında olan diğer kelebek türleri Maraş zıpzıpı (Spialia osthelderi), sarı ayaklı nimfalis (Nymphalis xanthomelas), Anadolu zıpzıpı (Muschampia proteides), karagözmavisi (Glaucopsyche alexis) ve süslü damone (Anthocharis damone).”

‘Kelebekler ekosistemin varlığı için elzemdir’

Dicle Tuba Kılıç, bir bölgedeki kelebek nüfusunun azalmasının o bölgenin doğasının bozulduğuna işaret ettiğinin altını çizerek şunları kaydetti:
Öncelikle, her varlık gibi kelebeklerin var olma ve yaşam hakkı var. Bu tür alanlara sıkışmış özel türler için hassas kararlar almamız gerekiyor. Bir bölgenin kelebek nüfusunun azalması, o bölgenin doğasının bozulduğuna işaret eder. Kelebekler polenlerin taşınması için önemlidir ve yaban hayatının çeşitliliği ve ekosistemlerin varlığı için elzemdir. Türkiye, kelebek çeşitliliği açısından oldukça zengin bir ülke, bu türlerin dünyamızdaki varlığı ve yaşam hakkının sağlanması için titizlikle çalışmamız gerekiyor.”

İnşaat çalışmaları durdurulmuştu

Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Bölge Müdürlüğü, Bitlis’teki Nemrut Dağı Krater Gölü ve Kalderası‘nda Tabiat Anıtı Çevre Düzenleme İşi adı altında betonlaşma çalışmalarına başlamış ancak bu çalışmalar ağustos ayında gelen tepkiler üzerine durdurulmuştu.

Tüm bu tepkilere rağmen, geçtiğimiz aylarda inşaat çalışmalarına yeniden başlandığı öğrenilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.