Nefret suçu karşıtları buluşuyor

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), nefret suçunu şöyle tanımlamakta: Mağdurun, mülkün ya da işlenen bir suçun hedefinin, gerçek veya hissedilen ırk, ulusal ya da etnik köken, dil, renk, din, cinsiyet, yaş, zihinsel ya da fiziksel engellilik, cinsel yönelim veya diğer benzer faktörlere dayalı olarak benzer özellikler taşıyan bir grupla gerçek ya da öyle algılanan bağı, bağlılığı, aidiyeti, desteği ya da üyeliği nedeniyle seçildiği, kişilere veya mala karşı suçları da kapsayacak şekilde işlenen her türlü suçtur.

Türkiyeli “ötekileştirilmiş” yurttaşlar, ne yazık ki bu tanımda yer alan pek çok nefret suçu örneği  ile her gün yüzleşmek durumunda kalıyor. Bununla birlikte ülkede nefret suçları ile ilgili olarak çalışan çok çeşitli sivil toplum örgütü, akademisyen, medya çalışanı da var. Nefret Suçları Karşıtı Buluşma, bu farklı grupları bir araya getirmeyi ve mücadeleyi ortaklaştırmayı hedefliyor. Tabii ki farklı nefret suçu mağduru grupları, farklı kimlikleri birbirleriyle buluşturmak veya suç ve söylem ile ilgili teorik tartışmalar yapmak da Buluşma’nın diğer amaçlarından.

Bu önemli etkinliği Sosyal Değişim Derneği (SDD) düzenliyor. Etkinlikler sırasında İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Uluslararası Hrant Dink Vakfı, Mülteci-Der, Pembe Hayat Derneği, DurDe! ve ayrıca Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu da birer sunum gerçekleştirecekler. Nefret Suçları Karşıtı Buluşma programı 17-18 Aralık’ta İstanbul Taksim Hill Otel’de. Programa http://www.sosyaldegisim.org/ adresinden ulaşılabilir. 17 Aralık Cuma akşamı bir de konser düzenleniyor.  (Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR