İnsan HaklarıLGBTİ+ManşetTürkiye

Diyarbakır Newrozu’nda homofobik saldırı: LGBTİ+’lar Newroz tertip komitesini göreve çağırıyor

0

Diyarbakır Newrozu’nda bu yıl da LGBTİ+’lar alanda kendilerine yönelik saldırıyla karşılaştı. Dün (21 Mart) yapılan Newroz kutlamasına LGBTİ+ bayraklarıyla katılmak isteyen LGBTİ+’lara bir grup erkek saldırdı.

Bayrakların indirilmesini isteyen grup ardından LGBTİ+’lara linç girişiminde bulundu. Çevrede aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyelerinin de olduğu kişilerin duruma müdahale etmesi üzerine erkek grubu onlara da saldırdı.

KaosGL‘den Yıldız Tar‘ın aktardığına göre, LGBTİ+’lar alandan çıktıktan sonra gökkuşağı bayrağı da yırtan grup, sosyal medya üzerinden tehditlerini sürdürdü.

Sosyal medyada kendisine “Kurdên Nasyonalîst” ve kendisini Kürt milliyetçisi olarak tanımlayan bir grup, Newroz günü öncesinde “Newroz ve Kürdlük ile ilgisi olmayan TİP ve LGBT flamalarını görürseniz Newroz ateşini harlamak için kullanabilirsiniz” mesajı paylaşmıştı.

Aynı grup, saldırının ardından yine sosyal medya hesapları üzerinden “Kürdün ulusal bayramı olan Newroza sırf reklam yapmak için gelirseniz hak ettiğiniz şekilde karşılaşmanız gayet normaldir” dedi.

Fotoğraf: KaosGL

LGBTİ+’lar, Newroz tertip komitesini göreve çağırıyor

Alanda yaşanabilecek saldırıları ve hukuksuzlukları tespit etmek için Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu’ndan Avukat Okan Altekin, komisyondan üç kişi olarak alanda olduklarını belirterek geçtiğimiz yıllarda saldırılar olduğu için bu sene Newroz tertip komitesiyle öncesinde görüştüklerini söyledi.

Komitenin, organize olmadığını ve LGBTİ+’lar söz konusu olduğunda bu halin daha da arttığını vurgulayan Av. Altekin, alanda yaşananları ise şöyle anlattı:

“LGBTİ+’lar Newroz alanına gökkuşağı bayraklarını vücutlarına sararak, saklayarak girebildi. Çünkü kolluk aramasında LGBTİ+ hareketinin sembollerine el koyma gibi bir durum yaşanıyor senelerdir. İçeride önce İnsan Hakları Derneği’nin yanına gittiler. Bayrakları takacak çubuklar olmadığı için, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) çubuk istediler. TİP de gökkuşağı bayraklarını taşımak istediğini söyledi. LGBTİ+ korteji, TİP ile yan yanayken bir grup erkek geldi. ‘Burası Kürtlerin dini ve milli bir bayram yeri. Bu renklere yer yok’ diye tehdit etmeye başladılar.”

‣ Amed 2013 Newroz’undan izlenimler
‣ Kaos GL’den Uzlaşma Komisyonuna “Kart” atma kampanyası

Altekin, ardından saldırıların başladığını ve birkaç kez bıçakla saldırı girişiminin yapıldığını kaydetti. Tertip komitesinden gelen kişilerin ise olaya müdahale etmediğini aktaran Altekin, sonunda LGBTİ+’ların alanı terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Avukat Okan Altekin, şunları ekledi:

“Kurdên Nasyonalîst gibi Neo-Nazi taklitçisi grupların yaydığı nefret söylemi, alandaki örgütsüz homofobik kitleye de güç veriyor. Bu duruma karşı artık saldırıların dördüncü yılında, dördüncü kez Newroz tertip komitesine çağrı yapıyoruz: Komiteye LGBTİ+ örgüt temsilcilerini de alın. Bu saldırılara karşı açıklama yapın. Önlem alın. Ortada artık çok kapsamlı ve tehlikeli bir durum var. Bu tür yapılara karşı Kürt halkının uyanık olması gerekiyor. Dini ve milli değerleri kullanan, fanatik, Neo-Nazi’leri taklit eden bir gruptan bahsediyoruz.”

Fotoğraf: KaosGL

Baro, İHD ve ÖHD saldırıyı kınadı

Saldırının ardından Diyarbakır Barosu ile İnsan Hakları Derneği  ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nin Diyarbakır şubesi açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır Barosu’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Sürekli şekilde şiddet ve nefret söyleminin hedefi haline getirilerek yaşam alanları daraltılan LGBTİ+’lara karşı bugün Newroz alanında gerçekleştirilen saldırıları kınıyoruz. Newroz ruhuna yakışmayan bu saldırılara karşı hukuki sürecin takipçisi olacağız.”

İHD Diyarbakır Şubesi ise, “İHD olarak; barışı simgeleyen Newroz Bayramı’nda meydana gelen ötekileştirici nefret söylemini ve saldırıları kabul etmediğimizi, saldırıdan etkilenen LGBTİ+ bireylere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

ÖHD Diyarbakır Şubesi ise açıklamalarında “Yaşamımıza yayılan şiddet, nefret söylemi ve nefret suçlarının hedefi haline getirilerek yaşam alanları her geçen gün daraltılan LGBTİ+’lara karşı gerçekleştirilen saldırıyı kabul etmiyoruz. Newroz ruhunun aksine gelişen bu saldırılara karşı hukuki sürecin takipçisi olacağız!” ifadelerine yer verdi.

Fotoğraf: KaosGL

LGBTİ+’ların Diyarbakır Newrozu tarihi

2008 senesinde, Diyarbakır Newrozunda ilk kez gökkuşağı bayrağının açılmasını dönemin KaosGL.org muhabiri Siyabend Arin, “Neden herkes özgürlük isterken benim en temel hakkım olan yaşama hakkım; özgürlüğüm neden bu kadar korkutucu geliyor insanlara?” diye bildirmişti.

O dönem Kaos GL, bu gelişmeyi “Diyarbakırda da bu sene eşcinseller için yeni bir gün doğdu ve Diyarbakırlı eşcinseller ilk kez Newroz’u kutlamak için alanlara indiler” diye duyurmuştu.

Ardından neredeyse her sene, kesintisiz bir şekilde LGBTİ+’lar örgütlü olarak Newroz’a katıldı. 2011’de ülke genelindeki LGBT örgütleri hep birlikte Diyarbakır Newrozu’na katıldı. İstanbul’dan Lambdaistanbul, Kadın Kapısı ve İstanbul LGBTT, Eskişehir’den Morel, Ankara’dan Pembe Hayat ve Kaos GL, İzmir’den Siyah Pembe Üçgen ve Diyarbakır’dan Hevjin üyeleri, gökkuşağı bayrakları ile Diyarbakır Newrozunda yer aldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.